В окупованому Скадовську викрали, а потім вбили Тетяну Мудренко: рідні підозрюють поліцейських-колаборантів

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Скадовську на Херсонщині на початку жовтня викрали медсестру Тетяну Мудренко та її чоловіка Анатолія Орєхова. Невдовзі сестрі Мудренко повідомили про смерть Тетяни, а у скоєному рідні підозрюють колишніх співробітників української поліції, які співпрацюють з росіянами. 

Історію розповіли у Медійній ініціативі за права людини. 

Тетяна Мудренко. Фото: МІПЛ

56-річну Тетяну Мудренко та її чоловіка 60-річного Анатолія Орєхова викрали з власного подвір’я 7 жовтня. 

У той день сестра-близнючка Тетяни Наталія Чорна прочитала у закритому проукраїнському чаті міста про зупинку “поліціянтами” автівки родини через невідомі причини, а згодом про те, що “забрали нашу Таню”. 

Сестри від перших днів повномасштабного вторгнення були у Скадовську, однак Наталія змогла виїхати з окупації, а Тетяна лишалась там. Жінки не приховували свого ставлення до росіян. 

“У мерії забарикадувались буряти і споглядали на нас із вікон. Одного разу вони пообіцяли, що відпустять мера, підігнали вантажівки, вивантажили коробки і несподівано почали діставати з них гранати й кидати їх у людей, пускали по натовпу автоматні черги. Гнали нас два квартали. Ми із сестрою все фільмували на телефони та записували прямі ефіри в соцмережах. Після цього місто згасло, всі ходили понурі. За час окупації місцевих так залякали, що зараз, коли вони проходять повз військових РФ, то не підводять очей”, – пригадує Наталія про один з мітингів, на якому була з Тетяною. 

За кілька днів після викрадення у мережі вже в іншій групі з’явилось повідомлення такого змісту: “Привезли жінку з удушенням”.

“Ім’я дописувача було затерте. Я зателефонувала до окупованої поліції, там відповіли, що знають, як мене звати, і пригрозили, що чекають на мене. Я запанікувала, почала телефонувати знайомим, які колись працювали в правоохоронних органах”, – розповідає Наталія.

Спершу росіяни телефоном спростували інформацію про смерть, але 15 жовтня підтвердили. Сестрі невідомі надіслали фотографію тіла Тетяни в морзі разом із висновком судмедексперта – удушення. 

“Одна місцева жителька розповіла мені нібито Тетяну поліцейські-колаборанти показово повісили перед будівлею суду. Люди кажуть, що причиною могла стати фраза сестри “Скадовськ – це Україна”, а в місцевій інтернет-спільноті писали, що в час, коли Тетяну та Анатолія тримали у відділку, там разом із колишніми українськими поліцейськими пиячив місцевий колаборант “Утя”. Він кричав: “Бий цих укропів!” – каже Наталія. 

Один із мітингів у Скадовську. Фото: Цензор.нет

“Утю”, про якого згадала Наталія, за словами жінки, згадувала і її сестра, коли розповідала про те, як багато стало колаборантів у Скадовську. 

Водночас у місцевих групах пишуть, що до вбивства Тетяни може бути причетний Ігор Іванович Кузьменюк, керівник окупаційного карного розшуку так званої поліції Скадовська. Люди зазначають, що він жорстокий, катує цивільних скадовчан за проукраїнську позицію. Рідні подружжя теж не відкидають його причетності до полону та вбивства Тетяни.

Щодо долі Анатолія, затриманого разом з дружиною, то окупанти нібито відпустили його додому поховати Тетяну. Нині про його місцеперебування нічого не відомо. 

Росіяни використовують на Херсонщині різні місця, аби утримувати полонених. До прикладу, будівлі СІЗО, у деяких населених пунктах, наприклад, у Новій Каховці, облаштовують для цих цілей гаражі та підвали, а в Херсоні людей тримають і на території дитячого приймальника-розподільника. 

Сестра Тетяни назвала ще одне місце, яке росіяни можуть використовувати для утримання заручників: “Мої знайомі зі Скадовська розповідають, що жителів, яких окупанти підозрюють у партизанщині, тримають і катують за містом, в дитячому таборі “Слава”, де розташувались військові РФ. Поліцейські-колаборанти люблять повторювати, що звідти ніхто не вертається. За табором, скотобійнею, очисними спорудами міста та на території кладовища риють траншеї. Місцеві припускають, що там можуть ховати закатованих”.

Нагадаємо, що Херсонщина, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є одним з окупованих регіонів, де викрадають людей найчастіше. 

Нещодавно під Херсоном зник художник Вʼячеслав Машницький.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter