В окупованому Мелітополі росіяни відбирають автівки в тих, хто законно володіє ними за техпаспортом

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області російська адміністрація почала вилучати автівки в людей, які володіють ними за техпаспортом без оформлення довіреностей, що є законним в Україні. 

Про це розповідає тамтешнє видання “РІА-Мелітополь”. 

 
Автівки біля торговельного центру в Мелітополі. Фото: PIERRE CROM / GETTY IMAGES

В Україні з 2011 року можна купити автівку у власника і їздити на ній, маючи лише техпаспорт, права та страховий поліс. Журналісти зазначають, що окупанти фактично позбавили тих, хто купив своє авто за техпаспортом, права володіти ним.

Інформацію про таких власників отримують, коли ті оформлюють перепустки, без яких їздити окупованою територією неможливо. 

“Якщо в заявці вказано, що техпаспорт на чуже ім’я і відсутнє доручення, протягом кількох днів можна очікувати візиту “правоохоронців”. Вони вилучають автомобілі й рекомендують власникам шукати продавця. Оскільки зробити це в нинішніх умовах практично неможливо, мелітопольці позбавляються своїх “залізних коней” назавжди”, – пояснюють журналісти. 

З Мелітополя й раніше надходили новини про вилучення автівок. 

На окупованих територіях росіяни для привласнення майна раніше використовували таку схему: спочатку майно визнавали “безгосподарним”, а потім передавали у власність “держави” або “новим власникам”. 

Право власності захищене статтею Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, а розграбування є одним із семи типів воєнних злочинів, до яких найчастіше вдаються російські військові в Україні. 

Нагадаємо, що за понад рік повномасштабного вторгнення в Росії серед юросіб знайшли більш ніж тисячу компаній з окупованих українських територій з “новими власниками”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter