В окупованому Маріуполі росіяни знищують стародавній курган

Дата: 25 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому російськими військовими Маріуполі почали знищувати археологічну пам’ятку курган Дід. 

Про це розповіли в Маріупольській міськраді. 

Фото: вікімапія

“Могила Дід” складається з двох курганів, що розташовані понад правим берегом річки Кальчик, а датують пам’ятку V тисячоліттям до н.е. У 1992 році під час будівництва водопроводу в новому житловому масиві будівельники знайшли цей насип, але спочатку не зрозуміли, що це.

Фото: mrpl.city

У 2021 році міська влада вирішила законсервувати курган, адже його також намагалися знищити. 

Про плани забудувати територію окупаційна російська адміністрація повідомляла ще 2022 року. Будувати на місці кургану мав забудовник з Ростова. 

Відтоді, як російські військові захопили Маріуполь, у місті проводять так звані “ремонтні роботи”, якими фактично намагаються приховати сліди воєнних злочинів. У межах цих робіт росіяни нищать історичні будівлі, наприклад знесли історичний будинок з годинником, де свого часу містилася студія всесвітньо відомого художника-монументаліста Віктора Арнаутова

Знищили й мозаїки авторства Арнаутова, яких було чимало в місті. Так, будівлю із зображенням “Підкорювачів космосу” росіяни почали зносити ще в листопаді минулого року.  Ще одна мозаїка монументаліста була в аеропорту, який став одним з перших зруйнованих РФ у місті об’єктів.

Зруйнували й будівлю Маріїнської жіночої гімназії, яку збудували 1894 року. 

Нагадаємо, що росіяни зробили так званим “містом-побратимом” Маріуполя столицю Чечні Грозний: обидва міста РФ у різні роки зруйнувала вщент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter