Росіяни знесли у Маріуполі історичний будинок з годинником

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Росією Маріуполі на Донеччині знесли дім з годинником, де свого часу знаходилась студія всесвітньо відомого художника-монументаліста Віктора Арнаутова. 

Про це розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Дім з годинником до початку повномасштабного російського вторгнення. Фото: Маріупольська міська рада

Знесений росіянами будинок знаходився на проспекті Миру у центральній частині міста, куди вони ж скидали багатотонні авіабомби. 

У 2021 році будинок у рамках міської програми підлягав реконструкції. Відновлення його фасаду мало стати початком реалізації великого плану реконструкції навколо Грецької площі, однак цьому завадила російська окупація.

Про “реконструкцію” будинку спочатку розповідала й окупаційна адміністрація міста, однак у підсумку будівлю знесли. Андрющенко опублікував світлину, на якій видно те, що лишилось. 

“Ось вона – реконструкція від окупантів. В нуль. В труху”, – коментує світлину Андрющенко. 

Дім з годинником після російських обстрілів та те, що лишилось від нього після знесення. Фото: Петро Андрющенко

Свого часу у будинку з годинником мешкав всесвітньо відомий художник-монументаліст Віктор Арнаутов. Він був автором декількох мозаїк у місті, зокрема, у співавторстві з Григорієм Пришедьком створив “Підкорювачів космосу”. Росіяни почали зносити будівлю, на якій знаходиться ця мозаїка, ще у листопаді минулого року. 

Ще одна мозаїка була в аеропорту, який став одним з перших зруйнованих росіянами у місті об’єктів.

“Підкорювачі космосу”. Фото: Маріупольська міська рада
Мозаїка в аеропорту Маріуполя. Фото з книги Robert V. Cherny Victor Arnautov and the Politics of Art

Так екскаваторами після бомб нищать всю справжню історію Маріуполя”, – каже Андрющенко. 

Торік восени журналістам потрапили до рук плани “реконструкції Маріуполя”, яку росіяни збираються проводити до 2035 року. 

У центрі, наприклад, під “реконструкцію” мають потрапити:

  • Покровський храм;
  • Будинок культури “Азовсталь”;
  • Швейна фабрика “Фея”;
  • Театральний сквер;
  • Школа мистецтв. 

У рамках цих планів також почали зносити будівлю Донецького драматичного театру, де внаслідок російського бомбардування у березні торік загинули цивільні, які там ховались. Досі точну їх кількість встановити неможливо. 

Фото: АР

“Реконструювати” хочуть й завод “Азовсталь”, де тримали оборону міста українські захисники. 

Опитані журналістами експерти, які дивились розроблений росіянами “план реконструкції”, казали, що він не має жодної соціальної складової, а його реальна ціль – швидко приховати докази воєнних злочинів та “створити життєрадісну картинку на невеликому клаптику міського простору”.

“Парадоксально, що відновлення починають з історичного центру та “Азовсталі”. Радянські мікрорайони, найбільш щільні та сильно постраждалі, де дах над головою втратили десятки тисяч, заплановані до відновлення після 2030-го і 2035 року. Де до цього житимуть люди, які втратили дах над головою?” – зауважив експерт, який забажав залишитись анонімним. 

Нагадаємо, що встановити точну кількість загиблих маріупольців неможливо досі, однак завдяки супутниковим знімкам поблизу Маріуполя вдалося знайти щонайменше три масових поховання. 

Дедалі більше імпровізованих кладовищ почало з’являтись у місті торік влітку, коли окупаційна адміністрація змінила правила, й поховання за ними стало коштувати занадто дорого. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter