В окупованому Маріуполі не лишилось дитячих відділень, тож за меддопомогою треба їхати за сотню кілометрів

Дата: 15 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В окупованому російськими військовими Маріуполі на Донеччині не залишилось дитячих відділень у вцілілих лікарнях. 

Про це розповіли у Маріупольській міській раді, посилаючись на свідчення місцевих. 

Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

У Маріуполі росіяни зруйнували більшість медзакладіві Руйнування мають 82 зі 106 місць надання медичних послуг. З них у 40 випадках є верифіковані прямі докази руйнувань, а у 42 випадках – докази високої ймовірності руйнувань., масовано та невибірково обстрілюючи міські квартали торік впродовж березня–квітня. Найбільш постраждалими районами називають Центральний та Лівобережний.

Український центр охорони здоров’я, який досліджував стан медичної системи в окупованому місті, дійшов висновку, що там знищено до 80% інфраструктури, а систематичність, навмисність та жорстокість атак свідчать про те, що Росія свідомо вела війну не лише проти військових, але і проти цивільного населення.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко каже, що до окупації у місті створили сучасні дитячі амбулаторії, відкрили Дитячу консультативно-діагностичну поліклініку та дитячий регіональний інфекційний центр з усім необхідним обладнанням. 

Окупанти знищили понад половину лікарень, вивезли вціліле обладнання. А тепер немає, де лікувати дітей. Знищення лікарень є воєнним злочином, адже окупанти свідомо під час блокади знищували будь-яку можливість на порятунок. Зараз продовжують пасивно вбивати людей через медичну кризу у місті та відсутністю надання фахової допомоги”, – говорить посадовець. 

За даними маріупольських посадовців, нині тих, кому потрібна допомога, направляють до окупованого Донецька, що у понад сотні кілометрів. У Маріуполі через брак медичних послуг помирають сотні людей. 

Нагадаємо, що на окупованих територіях місцеві мешканці скаржаться, що не можуть отримати медичну допомогу без російського паспорта. У Маріуполі нещодавно почали видавати інсулін лише тим пацієнтам, які мають громадянство РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter