У Маріуполі росіяни зруйнували більшість медзакладів та використовують терор щодо цивільних як засіб ведення війни – звіт

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Російські війська зруйнували майже всю цивільну інфраструктуру Маріуполя, зокрема щонайменше 80% медичної інфраструктури. Масовість, систематичність, навмисність та жорстокість цих атак свідчать про те, що Росія в місті свідомо вела війну не лише проти військових, але і проти цивільного населення.

Такого висновку дійшли в Українському центрі охорони здоров’я (UHC). 

Зруйнована будівля складу Міжнародного Червоного Хреста

Більшість руйнувань медичної інфраструктури Маріуполя відбулася внаслідок масованих невибіркових обстрілів впродовж березня-квітня минулого року. 

Серед життєво необхідної медичної інфраструктури, що постраждала, понад дві третини амбулаторій первинної допомоги, майже всі багатопрофільні лікарні, дитячі заклади та пологові будинки, а також два корпуси психіатричної лікарні.

Руйнування мають 82 зі 106 місць надання медичних послуг. З них у 40 випадках аналітики UHC мають верифіковані прямі докази руйнувань, і у 42 випадках – докази високої ймовірності руйнувань.

Найбільш постраждалими районами називають Центральний (84%) та Лівобережний (93%).

“Критичну медичну інфраструктуру зруйновано майже повністю – у місті майже не залишилося первинної допомоги, загальних лікарень, дитячих лікарень, пологових будинків та психіатричних закладів. Маріуполь став символом того, що Російська Федерація під час агресивної війни проти України не просто порушувала окремі норми міжнародного гуманітарного права – вона вела війну так, ніби цього права не існує”, – кажуть аналітики. 

Експерти нагадують, що серед усіх цивільних обʼєктів медичні заклади мають особливий статус під час війни.

“Женевськими конвенціями прямо заборонено заподіювати їм шкоду за будь-яких обставин, крім випадків, коли медичні заклади позбавляються своєї гуманітарної функції та діють як військові обʼєкти… Такі дії безумовно є порушенням фундаментальних засад міжнародного гуманітарного права… у випадку Маріуполя (як і інших міст) мають бути розглянуті не лише поодинокі епізоди воєнних злочинів, але й масовий та систематичний терор проти цивільного населення як засіб ведення війни”, – вважають в Українському центрі охорони здоров’я.

Нагадаємо, що, за оцінками ВООЗ, система охорони здоров’я на Сході України через російське вторгнення фактично опинилася на межі краху, а ситуація в Маріуполі від кінця квітня є настільки критичною, що експерти організації вимагали негайного гуманітарного доступу до міста.

За даними ВООЗ, щонайменше 3 тисячі людей в Україні померли після вторгнення Росії, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань.

Раніше ZMINA  розповідала, як мешканці Бахмута на Донеччині помирають без медичної допомоги. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter