В окупованому Криму за червень правозахисники зафіксували десятки фактів порушення прав людини – КРТ

Дата: 15 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму за червень правозахисники зафіксували десятки фактів порушення прав людини, зокрема 26 випадків порушення права на справедливий суд, з них вісім – щодо кримських татар.

Про це повідомив Кримськотатарський Ресурсний Центр (КРТ).

Джерело: Getty Images

За даними організації, за звітний період зафіксовано 10 затримань / утримань і 10 допитів, опитувань і “бесід”. Один із затриманих – представник корінного кримськотатарського народу. Загальна кількість арештів за червень 2024 рік становила 21, з них сім – щодо  кримських татар.

Правозахисники також повідомили про сім “вироків”, які ухвалив незаконний окупаційний суд. Зокрема, окупанти засудили Ярослава Жука за “акт міжнародного тероризму” до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням перших чотирьох років у в’язниці.

Двох українських прикордонників з “Азовсталі”, Івана Терещенка та Василя Дмитрюка, звинувачуваних у нібито викраденні людей та викраденні водного судна, засудили до 17 років позбавлення волі кожного.

Окупанти оштрафували кримську татарку Еміне Зекеряєву на 50 тисяч рублів за нібито неповідомлення про злочин, Анатолія Голяковича – на 15 тисяч рублів за “заперечення територіальної цілісності росії та образу росіян”. Ще одного кримчанина, ім’я якого не повідомляється, оштрафували на 90 тисяч рублів за дискредитацію ЗС РФ та “неповагу до суспільства, держави, офіційних символів Росії”.

Також за “дискредитацію армії рф” оштрафували кримськотатарського журналіста Бекіра Мамутова на 100 тисяч рублів.

Відомо щонайменше про один випадок порушення права на високий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я, він стосується кримського татарина.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російський суд узяв до розгляду касаційну скаргу кримської правозахисниці й журналістки Лутфіє Зудієвої, яку в окупованому Криму оштрафували за “зловживання свободою масової інформації”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter