В окупованому Криму від імені ФСБ РФ невідомий погрожував кримській татарці викраденням – адвокат

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Невідомий, який телефоном назвався співробітником ФСБ РФ, погрожував кримчанці Еміне Зекер’яєвій викраденням.

Про це заявило громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на її адвоката Еміля Курбедінова.

Подружжя Амана та Еміне Зекер’яєвих

Згідно з повідомленням, невідомий чоловік зателефонував Зекер’яєвій 5 вересня і вимагав від неї прийти до незаконного “управління слідчого комітету РФ” у тимчасово окупованому Джанкої. Він зробив це двічі й відмовився називати своє ім’я та прізвище. Водночас він зазначив, що був на обшуку в неї в будинку.

Коли жінка сказала, щоб їй офіційно надіслали повістку і що вона хоче прийти до слідчих з адвокатом, невідомий почав погрожувати їй.

“Тоді діятимемо іншими методами. Приїдемо і просто заберемо вас”, – процитувала жінка слова невідомого. 

Адвокат Курбедінов пояснив, що такі дії є порушенням російських законів, і скерував запит до незаконного “управління ФСБ РФ”. Також адвокат наполягає, щоб співробітники з’ясували, чи є в діях цієї особи ознаки кримінального чи адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, уранці 7 серпня 2023 року стало відомо, що в тимчасово окупованому Старому Криму відбувся обшук у будинку 30-річного кримського татарина Асана Зекер’яєва. Після цього чоловіка відвезли в невідомому напрямку.

Пізніше стало відомо, що родину Зекер’яєва привезли до Старого Криму – за місцем їхнього проживання знову відбувався обшук. Будинок оточили озброєні люди та бронеавтомобілі.

Після обшуку затриманого Асана Зекер’яєва разом із дружиною Еміне Зекер’яєвою відвезли до Сімферополя.

У квітні 2023 року повідомлялося, що Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вона закликає країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter