В окупованому Криму “прокурор” домагається 10 років в’язниці для політв’язня Аппаза Куртамета за “фінансування” добробату

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У незаконному “Київському районному суді” в тимчасово окупованому Сімферополі завершилися судові дебати в кримінальній справі стосовно Аппаза Куртамета, якого Росія обвинувачує у фінансуванні незаконного збройного формування.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”

“Прокурор” заявив у “суді”, що вважає повністю доведеним той факт, що Аппаз Куртамет нібито донатив кошти на добровольчий батальйон “Крим” і мав наміри щодо фінансової підтримки інших підрозділів.

Під час судових дебатів він попросив “суддю” Оксану Карчевську ув’язнити громадянина України на 10 років. 

Сторона захисту під час дебатів звернула увагу “суду”, що в матеріалах справи відсутні докази, які могли б підтвердити, що добровольчий батальйон “Крим” належить до незаконних збройних формувань. Також було зазначено, що в “суді” не довели мотив скоєння Куртаметом злочину, пов’язаного з фінансуванням формування, оскільки він спрямовував гроші в борг своєму другові.

У дебатах захист закликав “суд” закрити кримінальну справу через відсутність складу злочину, а якщо “суд” із цим не згоден, то перекваліфікувати статтю та призначити покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Виступ з останнім словом самого Аппаза Куртамета запланували на 19 квітня, після чого “суд” піде в нарадчу кімнату для ухвалення вироку.

Нагадаємо, що зв’язок з Аппазом Куртаметом обірвався 23 липня 2022 року, після того як він заїхав на пункт пропуску “Чонгар”, прямуючи з Новоолексіївки до родичів до Криму. До 8 жовтня 2022 року про його місце перебування та статус не було нічого відомо.

Згодом “суддя” незаконного “Київського райсуду Сімферополя” Віктор Крапко обрав щодо нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у зв’язку з підозрами в скоєнні злочину за ч. 1 ст. 208 КК РФ.

У жовтні 2022 року правозахисна організація “Крим SOS” визнала кримського татарина Аппаза Куртамета жертвою насильницького зникнення.

Судове слідство в його справі розпочалося 17 лютого 2023 року. Справа була розглянута під час чотирьох судових засідань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter