У Криму “суд” поновив слухання в справі проти Мустафи Джемілєва та “дослідив” нові докази

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Під час чергового засідання в справі проти Мустафи Джемілєва в окупованому Криму обвинувачення знову не надало жодного доказу перетину обвинуваченим адмінмежі з окупованим півостровом.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на адвоката Миколу Полозова.

Майже через місяць перерви в судовому розгляді в кримінальній справі проти Мустафи Джемілєва в міському суді м. Армянськ поновився процес. Сьогодні відбулося 25-те судове засідання. На цій стадії процесу обвинувачення продовжило надавати докази”, – написав Полозов у фейсбуці.

Так званим судом були розглянуті “докази”, які містяться в четвертому томі кримінальної справи, а точніше аудіо- та відеофайли чотирьох компакт-дисків, що містять матеріал про події 3 травня 2014 щодо епізоду обвинувачення, який стосується нібито незаконного перетину Джемілєвим “держкордону”. Як пояснив захисник, надані обвинуваченням відеоматеріали є свідченням того, що Джемілєв жодних протиправних дій не вчиняв. На відео чітко видно, що на КПВВ “вікна будок закриті, ніяка прикордонна чи митна активність там не відбувається” і до Мустафи Джемілєва теж ніхто зі співробітників прикордонної служби з проханням показати документи або дати будь-які вказівки не звертався.

Полозов уточнив, що інше відео за участю Джемілєва, де репортер телеканалу ATR ставить лідеру кримськотатарського народу запитання щодо перетину ним адмінмежі, також не є доказом перетину так званого “держкордону”. За характером відповідей Джемілєва стає очевидно, що “кордон” на ту мить він не перетинав. На кадрах відеозаписів також ідентифікована низка посадових осіб, які з невідомих причин слідством не були допитані, хоча є очевидцями подій.

Адвокат висловив подив у зв’язку з тим, що “як свідки були допитані натовп прикордонників, яких навіть на відеозаписах не видно, а реальні очевидці подій так і не були допитані“.

Так вдалося впізнати Рефата Чубарова – голову Меджлісу кримськотатарського народу, Ахтема Чийгоза – заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, Ленура Іслямова – віцепрем’єра Криму на той час, Михайла Шеремета – голови Радміну Криму на той час“, – додав Полозов.

Захисник констатував, що за результатами засідання “наразі жоден з досліджених речових доказів не підтверджує провини Мустафи Джемілєва в незаконному перетині держкордону“.

Нагадаємо, управління Слідчого комітету Росії в Криму 13 квітня 2020 року висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter