В окупованому Криму померла ветеранка національного руху кримських татар Фера-Султан Муслядінова

Дата: 13 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Після тяжкої та тривалої хвороби в тимчасово окупованому Криму померла ветеранка національного руху кримських татар Фера-Султан Муслядінова. Дружина активіста Енвера Муслядінова брала участь у поверненні корінного народу України з місць депортації до Криму.

Про це виданню ZMINA повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність” та написав російський адвокат Микола Полозов на своїй фейсбук-сторінці

Фера-Султан Муслядінова

За словами Полозова, подружжя ветеранів підтримувало кримськотатарську спільноту також під час репресій у Криму з боку Російської Федерації. 

Він пригадує, як під час політично вмотивованих судових засідань щодо експолітв’язня Ахтема Чийгоза щоразу до обідньої перерви на старенькому мікроавтобусі приїжджало літнє подружжя – Енвер Муслядінов та його дружина Фера-Султан – і привозило домашню кримськотатарську їжу.

“Надзвичайно смачна і корисна, вона ділилася між усіма, хто прийшов. Щоразу було щось новеньке: плов, лагман, кубете, янтики, смажена риба, татараш та багато іншого. Завжди гаряче, завжди смачне. А наприкінці – чай та солодощі. Склався навіть певний ритуал: я збирав усіх довкола і давав коментар з приводу подій, що відбулися за день у будівлі суду, після чого Куртсеїт Абдулла гучним голосом говорив: “А тепер обід!”, і всі негайно розпочинали трапезу”, – пригадує Полозов. 

За його словами, спочатку вільні слухачі розташовувалися на лавках у парку біля незаконного “суду”, але згодом ці лавки прибрали. Тоді кримські татари почали привозити стільці із собою.

 

“Кілька разів до нас надсилали “поліцейських”, проте ті не могли виразно пояснити, за якими законами людям заборонено влаштовувати пікніки на вулиці, і розгублено йшли. Зрештою, мабуть махнувши на нас рукою, більше до нас ніхто не чіплявся. Після трапези Енвер-ага розповідав повчальні історії-притчі, і за мусульманським звичаєм кримські татари здійснювали дуа і молитву. Ці збори були дуже теплими та зворушливими. Я незмінно був вдячний Енверу-ага та його дружині за їхні добрі справи, які об’єднують людей навіть у такій непростій ситуації, в якій опинилися кримські татари після окупації, – написав захисник.

Напередодні правозахисна ініціатива “Кримська ідея” констатувала, що торік Росія порушила міжнародне право, погіршивши становище охорони здоров’я в тимчасово окупованому Криму. 

Також “Кримська ідея” закликала Червоний Хрест та Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) звернути увагу на кризу системи охорони здоров’я в окремих регіонах Херсонської та Запорізької області, мешканці яких виявилися повністю позбавленими можливості отримати кваліфіковану медичну допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter