В окупованому Криму після 12 діб арешту на волю вийшов правозахисник Абдурешит Джеппаров

Дата: 07 Травня 2023
A+ A- Підписатися

7 травня у тимчасово окупованому Криму після 12 діб адміністративного арешту окупанти випустили на волю кримськотатарського правозахисника Абдурешита Джеппарова. Біля будівлі відділку поліції “Залізничний” у Сімферополі його зустрічали родичі, активісти та адвокати.

Про це повідомила кримська правозахисниця Луфтіє Зудієва та правозахисне об’єднання “Кримська солідарність”.

 

 

Через 10 хвилин усіх, хто прийшов зустрічати правозахисника оточили співробітники Росгвардії, вони вимагали розійтися і припинити відеозйомку зустрічі. Крім того, в адвокатів Еміля Курбедінова, Едема Семедляєва та Рустема Кямільова силовики переписали паспортні дані.

У розмові з журналістами правозахисник розповів про деталі свого затримання.

“Я прокинувся в день обшуку від їхньої команди “встати!”. У сантиметрах 40–45 від мене був пістолет, а в торцевій стороні ліжка на нас був наставлений автомат – усе це в нашій спальні було приблизно о 6.45 ранку. Ну, а потім, як у всіх – обшук, перевернули будинок. Далі усілякі “процедури”. Спочатку ФСБ, потім ЦПЕ, потім суд Білогірський і далі я тут, на вулиці Павленка”, – пригадав він.

Під час обшуку 25 квітня в будинку Джеппарова йому не висували жодних підозр або звинувачень.

“Вони 4 з половиною години після обшуку думали, що писати, і лише потім склали протокол. Тобто треба було так довго думати, щоби придумати – яку статтю мені зробити. І потім, написавши цей протокол, вони не дали його мені ні ознайомитись, ні підписати, і до самого суду я не знав, навіщо мене везуть і за яким звинуваченням”, – розповів журналістам правозахисник.

 

Про адміністративне правопорушення за статтею 19.3 КоАП РФ, в якому його звинуватили, Джеппаров дізнався за кілька годин — перед засіданням у Білогірському районному суді, яке провели без слухачів та журналістів. Йому не дозволили реалізувати право на захист.

Нагадаємо, 25 квітня в будинку правозахисника Абдурешита Джеппарова окупанти провели обшук, після якого його відвезли до незаконного “управління ФСБ”. Згодом його затримали так звані співробітники “центру протидії екстремізму”, які склали на нього протокол за ст. 19.3 КпАП про невиконання законних вимог співробітника поліції.

Окупанти заявили, що Джеппаров нібито під час обшуку перешкоджав вилученню ноутбука. Правозахисник заперечив обвинувачення, заявивши, що обшук триває в його житлі не вперше і він знає, як поводити себе під час обшуку. Незаконний “білогірський районний суд” того ж дня визнав його винним та призначив 12 діб адміністративного арешту. 

На початку травня незаконний “верховний суд” у тимчасово окупованому Криму, розглянувши апеляційну скаргу щодо арешту Джеппарова за нібито непокору законним вимогам співробітників “поліції”, залишив рішення про арешт без зміни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter