В окупованому Криму незаконний “суд” засудив двох чоловіків до 15 і 16 років за нібито “шпигунство”

Дата: 28 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд” у тимчасово окупованому Криму засудив мешканців Херсонщини Миколу Петровського та Сергія Котова до 15 і 16 років позбавлення волі за нібито “шпигунство”. 

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на пресслужбу незаконного “суду”.

Микола Петровський та Сергій Котов

“Підсудному М. Петровському було призначено покарання у вигляді 16 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму, підсудному С. Котову – 15 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму”, – йдеться у повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла, що у волонтера Миколи Петровського є інвалідність. 

Зазначається, що розгляд кримінальної справи відбувався у закритому судовому засіданні через відомості, які нібито складають державну таємницю.

Публічних коментарів, засуджених російським судом, немає.

Росіяни викрали волонтера Миколу Петровського 27 березня 2022 року в центрі Херсона. Перед зникненням активіст поїхав на зустріч і не повернувся. Як з’ясувалося потім, Миколу затримали російські військові. Його пів року утримували в підвалі співробітники ФСБ, а під час відступу російських військ вивезли з міста. 

Коли мати Миколи побачила пропагандистське відео, на якому росіяни його вели до камери, то помітила, що в нього зламані руки й він сильно схуд.

Іншого громадянина України Сергія Котова співробітники кримського управління ФСБ затримали, зокрема, “у зв’язку з протидією проведенню спеціальної військової операції“.

Котова перевезли в окупований Крим, де утримували спочатку в СІЗО №1 в Сімферополі, а у жовтні 2022 року перевели у СІЗО №2, де ФСБ створила спецблок для “політичних”.  Йому, як і багатьом іншим викраденим на окупованих територіях Півдня цивільним, не висунули жодного обвинувачення, відповідно, адвокат не мав до нього доступу.

Як повідомила донька Котова Вікторія Барабаш, батько потребує операції на нозі, але в СІЗО хірургічне втручання йому ніхто робити не буде. Він також не отримує необхідних ліків.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно ув’язнила 186 громадян України. 123 із них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

 

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter