В окупованому Криму незаконний “суд” присудив по 17 років в’язниці українським прикордонникам з Маріуполя

Дата: 10 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Республіки Крим” визнав винними Івана Терещенка та Василя Дмитрюка, яких російські військові захопили в полон у Маріуполі, у нібито викраденні людей та викраденні водного судна за виконання своїх службових обов’язків як прикордонників.

Про це інформують правозахисні організації “Кримський процес” та “Кримська правозахисна група” з посиланням на рідних підсудних.

Азовсталь

Згідно з вироком, який оголосив незаконний “суддя” Сергій Погребняк, обидва підсудні отримали по 17 років позбавлення волі з відбуванням перших трьох років у в’язниці, а решти покарання – у колонії суворого режиму.

На офіційному сайті суду немає інформації про вирок, а прізвища підсудних було приховано протягом усього судового процесу. Розгляд справи тривав 15 засідань. Суд перебував у нарадчій кімнаті протягом п’яти днів.

Василь Дмитрюк – капітан-лейтенант корабля берегової охорони, Іван Терещенко — старший мічман, командир електромеханічної служби на прикордонному кораблі. У 2018 році вони служили на судні Держприкордонслужби України, яке 25 березня затримало в Азовському морі кримське риболовецьке судно “Норд” під прапором Російської Федерації.

Іван Терещенко тоді був мотористом, а Василь Дмитрюк – капітаном корабля.

16 травня 2022 року обидва потрапили в російський полон, після того як за наказом командира вийшли з “Азовсталі”.

Відомо, що Івана Терещенка відправили спочатку до Оленівки, потім до Горлівки, а вже звідти переправили до СІЗО №2 у Сімферополі. У Криму – як мінімум із 31 серпня 2023 року.

Обох звинуватили в порушенні п.п. “а”, “в”, “г”, “ж” ч. 2 ст. 126 (викрадення людини); ч. 3 ст. 211 (викрадення судна водного транспорту) Кримінального кодексу РФ за події 2018 року в Азовському морі.

Як відомо, 25 березня 2018 року Держприкордонслужба України затримала в акваторії Азовського моря риболовне судно під прапором Росії. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна “Норд” із закритого Києвом порту окупованої Керчі, 30 березня український суд заарештував судно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter