В окупованому Криму “націоналізували” 500 об’єктів нерухомості українських фізичних та юридичних осіб

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада в Криму ухвалила рішення про “націоналізацію” майна “іноземних громадян та держав, які вчиняють щодо Росії недружні дії” – до переліку увійшли близько 500 об’єктів нерухомості.

Про це порушення майнових прав повідомив так званий “спікер” незаконної “держради Криму” Володимир Константинов у Telegram.

“Робота антитерористичної комісії з виявлення майна поплічників київського режиму у Криму продовжиться”, – написав він.

До переліку “націоналізованих” об’єктів, що належать до різних підприємств, банків, об’єктів туристичної та спортивної інфраструктури, увійшли, зокрема:

  • житлові, нежитлові приміщення та земельні ділянки українських банків, зокрема, “Фінанси та кредит”, “Укрсиббанк”, “Імексбанк”, “Піреус банк”, “Укрексімбанк”;
  • база та ділянка на березі моря в Орджонікідзе (Феодосія) футбольного клубу “Динамо Київ”;
  • кінотеатр “Сатурн IMAX” в Ялті (належить експрем’єр-міністру Арсенію Яценюку);
  • пансіонати “Севастополь”, “Гірське сонце”, “Гірник”, “Сонячний”, “Світло шахтаря”, які належать підприємствам Ріната Ахметова;
  • землі та недобудова в Сімеїзі екснардепа Нестора Шуфрича;
  • центр водного спорту у Партеніті, який належить олігарху Ігорю Коломойському.

Нагадаємо, у березні 2022 року окупаційна влада на півострові заявила про намір “націоналізувати” кримську нерухомість українців, які підтримують Україну у війні з Росією. Як повідомляв раніше так званий “спікер” незаконного “парламенту” в Криму Володимир Константинов, заходи торкнуться земельних ділянок та інших об’єктів рухомого і нерухомого майна. Також може бути “націоналізоване» майно жителів Криму, які “перебувають під контролем іноземних громадян незалежно від місця їхньої реєстрації”.

В українській правозахисній організації “Крим SOS” назвали воєнним злочином нову хвилю “націоналізації”, яку розпочала окупаційна влада на півострові.

У правозахисній організації нагадують, що будь-які акти й рішення російської влади на тимчасово окупованому півострові не мають сили з погляду українського законодавства та вважаються юридично нікчемними. Громадяни України, чиє майно було незаконно вилучене, можуть звернутися до прокуратури України для фіксації цього воєнного злочину.

У грудні 2022 року Верховний Суд Франції підтвердив рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з РФ на користь Ощадбанку 1,1 млрд доларів плюс відсотки за захоплення активів в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter