В окупованому Донецьку співробітника моніторингової місії ОБСЄ ув’язнили на 14 років за нібито “шпигунство”

Дата: 15 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Так званий “Верховний суд ДНР” засудив асистента з безпеки спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні 56-річного Вадима Голду до 14 років увʼязнення в колонії суворого режиму за нібито шпигунство на користь України. 

Про це повідомила генеральна прокуратура РФ.

Чоловіка затримали у квітні 2022-го.

Російські бойовики звинуватили його в зборі інформації для української розвідки про обʼєкти промисловості, куди згодом завдали ударів. Сума збитків, за словами бойовиків, становила майже 100 мільйонів російських рублів.

Голду визнали винним за статтею 276 КК РФ (шпигунство) та призначили йому покарання у вигляді 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Також “суд” конфіскував 43 броньованих автомобілі, якими користувалися співробітники цієї місії.

В ОБСЄ  засудили “вирок” та закликали негайно звільнити увʼязненого співробітника. 

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ і торгівлі Мальти Ян Борг заявив: “Несправедливе і нелюдське поводження з нашими затриманими колегами є неприйнятним і підриває дух співпраці в нашій організації. Це є порушенням зобовʼязань держав-учасниць згідно з міжнародним правом і Гельсінськими угодами”.

Голда не єдиний потерпілий. За такими самими звинуваченнями 19 вересня 2022 року в закритому засіданні “верховний суд ЛНР” засудив до 13 років увʼязнення співробітників ОБСЄ Максима Петрова та Дмитра Шабанова.

Нагадаємо, що наприкінці квітня 2024 року місія ОБСЄ презентувала звіт щодо масових арештів українського цивільного населення. В ньому наголошується на тому, що така практика триває вже 10 років, а її жертвами стали тисячі людей. В організації констатували, що Росія порушує міжнародне гуманітарне право та зобовʼязання РФ у межах ОБСЄ. З великою ймовірністю такі злочини на окупованій території можуть прирівнюватися до воєнного злочину та злочину проти людяності.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter