В окупації засудили двох цивільних нібито за коригування вогню довкола ЗАЕС

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Створений російською владою орган, що називали “Запорізький обласний суд”, призначив двом мешканцям Енергодара по 11 років ув’язнення.

Російське слідство заявляє, що чоловіки буцімто передавали українським військовим інформацію про розташування армії РФ навколо території Запорізької атомної електростанції. 

Одного з чоловіків затримали ще 2022 року. Тоді ж росіяни опублікували два відео, на яких він нібито зізнається в коригуванні.

Про засудження чоловіків повідомила пресслужба Генеральної прокуратури РФ.

Олег Морочковський. Скриншот із пропагандистського відео

Призначені росіянами судді в окупованому Запоріжжі оголосили вирок Олегу Морочковському та Дмитрові Євсєльєву наприкінці березня 2024 року. Їх звинуватили в шпигунстві та засудили до 11 років ув’язнення кожного.

Як повідомляють у російській прокуратурі, Євсєльєв нібито збирав дані про російських військових, зброю та техніку Росгвардії з березня до червня 2022 року. Далі за допомогою месенджерів він буцімто передавав цю інформацію співробітнику СБУ. 

Олега Морочковського затримали ще 11 серпня 2022 року. Тоді ж російські пропагандисти опублікували декілька відео, на яких чоловік зізнається в скоєному. 

У ролику Морочковський розповідає, що працював у загоні воєнізованої відомчої охорони ЗАЕС. Після повномасштабного вторгнення з ним нібито зв’язався його знайомий, з яким вони вчилися та служили в ЗСУ. Як розповідає Морочковський у відео, знайомий запропонував передавати координати російських військ і чоловік погодився на це. Він надсилав знайомому координати російської техніки, що була навколо станції.

Також на відео Морочковський сказав, що Україна буцімто не має звинувачувати Росію в обстрілі ЗАЕС без прямих доказів. 

Варто зазначити, що запис подібних відео із зізнаннями та нібито викриттям “злочинів України” є одним з інструментів російської пропаганди. Часто такі відео записують під примусом: потерпілих катують, погрожують смертю чи вбивством рідних. Тож з погляду юриспруденції такі відео – ще один доказ воєнних злочинів РФ проти цивільного населення України.

У сюжеті одного з пропагандистських каналів разом з Морочковським показали іншого затриманого цивільного – Олексія Данилова. Він буцімто також передавав координати російських військ українським спецслужбам. На відео чоловік зізнається в цьому та каже, буцімто не отримував за це гроші. У ролику затриманий, як і Морочковський, повторює пропагандистські тези про обстріли з боку ЗСУ.

Однак наразі інформації про підозру чи засудження Данилова знайти не вдалося.

Нагадаємо, створена Росією так звана “прокуратура Запорізької області” оголосила підозру в шпигунстві священнику Костянтину Максимову з Токмака. Його викрали 16 травня 2023 року, ймовірно, на блокпосту в Чонгарі. Росіяни заявляють, що священник буцімто передавав українським спецслужбам координати розташування російського ППО в місті та районі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter