В Охтирській громаді виявили п’ять місць, де росіяни утримували цивільних. Що там відбувалось, розповів колишній дільничний

Дата: 31 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В Охтирській громаді Сумщини, яка на початку повномасштабного вторгнення РФ була в окупації, документатори Медійної ініціативи за права людини виявили п’ять місць, де росіяни незаконно утримували цивільних. Людей зв’язували, били, не давали їсти, пити й навіть ходити.

Про те, як росіяни знущались з місцевих, МІПЛ розповідає у своїй публікації.

Колишній бранець росіян Анатолій Ярош. Фото: Віктор Ковальчук

До будинку дільничного на пенсії Анатолія Яроша восьмеро російських військових вдерлися 14 березня. На нього та на брата його дружини Олександра, який знаходився разом з ним в будинку, росіяни наставили автомати, почали бити та запитувати про їхні зв’язки із ЗСУ та ТрО. Упродовж 40 хвилин росіяни обшукували їх, били та стріляли біля вух, а тоді повезли до свого командування. Там катували.

Після цього їх та ще трьох людей, зокрема кума Анатолія, вивезли на територію одного з підприємств Боромлі. Там чоловіків змусили спочатку встати на коліна, а потім лягти обличчям у сніг. В такому положені вони пробули пів години. 

“Холодно, обличчя в снігу, руки зв’язані позаду. Голову трохи повернув – одразу били ногою по обличчю”, – каже Анатолій.

Потім їм наказали назвати телефони родичів, яким можна подзвонити та повідомити, де забрати їхні тіла. Чоловіки відмовились, і їх перевели у неопалювану залізну будку, в якій вони перебували понад дві доби.

Весь цей  час їм не давали їсти, пити, вставати. На даху сидів російський снайпер, який стріляв, коли люди намагалися підвестися. Пізніше привезли ще двох цивільних, серед яких був Валерій Партала, заступник голови Охтирської райради.

Через якийсь час усіх заручників заштовхали в кунги та впродовж п’яти годин везли до російського села Пороз. По приїзді вони почули, як росіяни кажуть, що привезли свіжий матеріал й зараз браття кадирівці з них зроблять фарш. 

Чоловіків завели у погріб, де росіяни вже утримували двох бранців. Потім Анатолія повели на допит до російського військового, який розпитував про його зв’язки з правоохоронцями. Стверджував, що чоловіка хтось здав. Лякав, що переведуть у табір для полонених, але наступного дня їх всіх повернули до залізної будки в Боромлі. Туди на ніч привели ще чотирьох цивільних з села Бобрика, в одного з них була прострелена нога.

Потім привезли 64-річного чоловіка. Йому, за словами Анатолія, так скрутили тросом руки, що вони були криваві, сині та дуже розпухлі. Його звинувачували в нападі на військових і вбивстві. Сідниці в нього були прострілені з автомата. 

Одного дня Анатолію Ярошу, Валерію Парталі та ще двом цивільним росіяни дозволили піти. А кум і брат дружини Анатолія, за даними Червоного Хреста, досі перебувають у полоні. Олександр – у в’язниці Ростова.

Нагадаємо, Валентин Баранік із Тростянця, якому росіяни під час “допитів” зламали три ребра й прострелили сідницю, допоміг  знайти катівню у Боромлі, в якій його утримували.

Раніше ZMINA писала, що прокурори Сумської обласної прокуратури встановили, що за 40 днів окупації області російські військові незаконно позбавили волі 140 людей. З них 32 людини зазнали катування та жорстокого поводження.

За фактами тортур, катування та жорстокого поводження з цивільним населенням зі сторони військовослужбовців ЗС РФ правоохоронними органами області розпочато 18 кримінальних проваджень.

Всього на деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter