В Офісі генпрокурора розмірковують над удосконаленням покарання за викрадення дитини одним з батьків

Дата: 24 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні необхідно вдосконалити законодавчий механізм відповідальності за викрадення дитини одним з батьків. 

Про це розповіла заступниця очільника ОГП Вікторія Літвінова

Ілюстраційне зображення. Фото: pulloslawyers.com.au

Свою заяву Літвінова зробила під час круглого столу, що відбувався в Касаційному цивільному суді в складі Верховного Суду.

На зустрічі, зокрема, обговорювали проблематику визнання дитини потерпілою від домашнього насильства, практику застосування обмежувального припису, визначення місця проживання дитини та інше. 

Заступниця генерального прокурора сказала, що явище “батьківського кіднепінгу” після розлучень активізувалось останніми роками. 

“Внаслідок цього найбільше страждають діти, нехтуються їхні права. У зв’язку з цим необхідно вдосконалити законодавчий механізм відповідальності за викрадення дитини одним з батьків і невиконання судових рішень, які стосуються прав та інтересів дитини”, – закликала посадовиця. 

Згідно з чинним законодавством України, викрадення батьками своєї дитини не є кримінальним злочином.

Україна з 2006 року приєдналася до Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. Цей документ саме передбачає механізм повернення дітей, викрадених або незаконно вивезених за межі їхнього місця проживання без дозволу.

Потерпілі мають подати до Мін’юсту заяву про повернення дитини в місце постійного проживання, а вже працівники міністерства мають звертатися до іноземних уповноважених органів, Інтерполу, прикордонних та інших служб. 

Нагадаємо, цього року в Італії суд визнав, що дітей не можна змушувати бачитися з бабусями та дідусями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter