В Одесі засудили охоронців “Муніципальної варти”, які побили кийками журналістів

Дата: 05 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Одесі Приморський райсуд визнав представників КУ “Муніципальна варта” винними в перешкоджанні професійній журналістській діяльності: вони побили гумовими кийками головреда газети “Нерозкриті злочини” Костянтина Слободянюка та журналістів газети “Общественный прибой” Мирослава Бекчіва та Віталія Ткаченка.

Відповідне рішення суд ухвалив 1 червня, повідомив “Судовий репортер”.

Джерело: Судовий репортер

Інцидент стався в центрі Одеси 13 липня 2018 року за адресою вул. Некрасова, 1. Журналісти приїхали, щоб записати інтервʼю з представниками адвокатської компанії “Редут” з приводу конфлікту на місцевій парковці. Під час запису до них підʼїхали три машини з написами “Муніципальна варта”. З авто вийшли незнайомці у формі й почали демонтувати огорожу місць для зупинки транспорту.

Один з журналістів фільмував дії охоронців, ті нецензурно лаялись на нього, на записі чутно такі слова: “Не, ты что, бессмертный?.. Ты думаешь, что ты би..шь, что ты меня снимаешь? Снимай. Бо я тебе сейчас фотоапарат разобью и тебе еще лицо разобью, ты”, пише видання.

Згодом охоронець двічі вдарив медійника в обличчя та по відеокамері, після чого його напарник також ударив журналіста кулаком в обличчя.

Поліція порушила кримінальну справу за:

  • частиною 2 статті 296 – “Хуліганство”;
  • статтею 171 – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”;
  • статтею 345-1 – “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу.

У жовтні того ж року прокуратура спрямувала до суду обвинувальні акти стосовно співробітників “Муніципальної варти”.

На думку суду, наявність лише самого журналістського посвідчення на шнурку на грудях була достатнім підтвердженням обізнаності інших, що особа є журналістом.

Також суддя дійшов висновку, що потерпілий не мав наміру знімати саме обвинуваченого, тож права останнього порушені не були.

Свою провину охоронці не визнали, під час судового розгляду демонстрували зневажливу поведінку щодо потерпілого журналіста. Попри це їх визнали винними в перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів і погрозах та насильстві щодо журналіста – частина 3 cтатті 171, частини 1, 2 статті 345-1 КК.

За статтею 171 строк кримінальної відповідальності становить три роки, він уже закінчився.

Відповідно, обвинувачуваних притягнули лише за погрози й насильство щодо журналіста та засудили до двох і трьох років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком півтора і два роки.

У справі був третій обвинувачений, стосовно якого суд ще рік тому зупинив провадження, бо він проходить військову службу, пише “Судовий репортер”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що журналістка інтернет-видання “Полтавська Хвиля” Анастасія Мацько поскаржилася генпрокурору через бездіяльність слідчих та прокуратури в справі про погрози медійниці з боку двох полтавських посадовців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter