В Одесі напали на активіста Сергія Гнєздилова: раніше йому погрожував депутат від ОПЗЖ

Дата: 01 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Увечері 30 листопада в Одесі двоє невідомих напали на активіста організації “Українські студенти за свободу” Сергія Гнезділова.

Про це повідомив сам активіст на своїй фейсбук-сторінці.

Щойно на мене здійснили напад. Повертався з колегою з заходу Українського інституту національної пам’яті в Одесі. Тільки…

Gepostet von Serhii Hnezdilov am Samstag, 30. November 2019

 

“Повертався з колегою із заходу Українського інституту національної пам’яті в Одесі. Тільки розпрощалися. Спитали: “Сергей?”, я відповів: “Так”. Один з двох нападників ударив мене по потилиці, є величезна гематома. Я почав кричати: “Допоможіть”, почав утікати. Мене переслідували десь пів хвилини”, – описав ситуацію Гнезділов.

Після цього він викликав поліцію і написав заяву про напад.

“Можливо, ці дві людини слідкували за нами. Не знаю, чи це грабіж, не знаю, як це ідентифікувати. Дякую поліції, приїхали за дві хвилини, я почуваю себе в небезпеці”, – додав активіст.

Раніше Сергій Гнезділов писав про те, що йому неодноразово погрожували розправою. На початку листопада він виклав скріни публічного листування з депутатом Одеської міськради від ОПЗЖ Богданом Гігановим.

Мені погрожують розправою. Ні, це не вперше, і не востаннє. Але, я хочу щоб про це знали мої друзі та правоохоронці, бо…

Gepostet von Serhii Hnezdilov am Dienstag, 5. November 2019

 

“Є особисте, а є публічне! Ти перейшов цю межу! За батьків з Росії за першої зустрічі дам по тупому є*алу! Слово даю! Кричи ау, СБУ і роби скрін!” – написав депутат у листуванні з Гнезділовим на фейсбуці.

Після цього, за словами активіста, йому почали надходити погрози з невідомих номерів телефону й у приватні повідомлення на фейсбуці.

“Після того як на власній сторінці опублікував матеріял про цього пана, на мене посипалися погрози. В коментарях під публікацією нашого спільного друга Ґігаша дозволив собі вислови, обсценні образи та погрози, які ви бачите на фото. Хочу зазначити, що погрожують мені не вперше. Погрози почали надходити на мій номер телефону з інтернет-сервісів, які унеможливлюють ідентифікацію персон, які надсилають мені погрози. Десятки фейкових акаунтів почали писати мені в приватні повідомлення, що “Вторая застава – стремный район, не ходи там поздно, не лезь, куда не просят”. Деякi з повідомлень мають прямі погрози моєму життю або здоров’ю, бо не мав права чіпати Богдашу”, – зазначив Гнезділов.

Окрім цього, днем раніше стався напад на автомобіль одеського екоактивіста Владислава Балинського. Активістка Світлана Підпала (на яку теж неодноразово скоювали напади в Одесі) пов’язує це з його підтримкою протестів проти забудов Літнього театру та одеських пляжів.

Владу Балинскому "передали привет" — ночью разбили заднее стекло его машины, стоящей под его домом на Армейской. …

Gepostet von Светлана Подпалая am Freitag, 29. November 2019

 

“Владу Балинському “передали привіт”: уночі розбили заднє скло його машини, що стоїть під його будинком на Армійській. Камер там немає. Зрозуміти, хто замовник, досить просто, враховуючи почерк. Досить проглянути його сторінку за останні два місяці: перемога в апеляції щодо Літнього (театру. – Ред.), підтримка протесту проти капітального будівництва на пляжі, виграш у суді за позовом орендаря Літнього театру, що вимагає від Влада мільйон гривен”, – написала Підпала.

Представник Чорноморської правозахисної групи Ігор Кравець пов’язав напади на Гнезділова та Балинського:

“Напад на Сергія, як і на Владислава, з високою ймовірністю є замовним. Обидва є відкрито проукраїнськими діячами, а переважна більшість нападів сталася саме на них за останні декілька років. Як мінімум три випадки за місяць (погрози + два напади) – це дуже багато, я слідкую за ситуацією вже достатньо давно. Це може свідчити про певну ескалацію, коли вже нову владу перестають побоюватися. Якщо терміново не втрутитися в ситуацію, будуть і нові випадки”, – повідомив Кравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто плекає безкарність на Одещині. П’ять гарячих історій тиску на активістів

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter