В Києві після обурення громади тимчасово заборонили створювати мурали

Дата: 24 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Влада Києва після обурення громади підтримала петицію проти хаотичного створення муралів, створювати нові стінописи заборонили до моменту, поки Київрада затвердить прозорий і відкритий механізм погодження їхніх ескізів.

Про це повідомили на сайті столичної адміністрації.

Мурал, який почала малювати Євгенія Фуллер на будинку по вулиці Січових стрільців, 31 в Києві. Джерело: фейсбук-сторінка депутатки Київради Євгенії Кулеби

Ухвалення такого рішення відбулося на тлі кількох гучних історій з київськими муралами.

Каталізатором невдоволення киян стала робота Євгенії Фуллен, яку та почала малювати на будинку з охоронним статусом на вул. Січових стрільців, 31 у Шевченківському районі. Це викликало опір громади, яка виступала проти створення малюнка, називаючи його несмаком.

Сама Фуллен запевняла, що її команда має дозвіл від Шевченківської райадміністрації та від департаменту містобудування та архітектури КМДА.

Після цього випадку жителі столиці створили петицію про розроблення прозорої процедури погодження стінописів. Комісія з питань збереження та захисту культурної спадщини підтримала її 30 жовтня 2023 року.

Розробити положення про порядок створення муралів мають за три місяці. Попередньо, процес ухвалення ескізів включатиме експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та інших, передбачених законодавством дозволів і погоджень.

Щодо стінопису, який почала малювати Фуллер, тепер вона має відновити вже розмальовану стіну будинку власним коштом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Запоріжжі презентували новий стінопис, присвячений проблемам домашнього та гендерно зумовленого насильства в Україні, а також таким явищам як булінг та цькування. Його створив місцевий вуличний художник Денис Ліптон

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter