У квартиру письменниці Алексієвич приїхали посли, щоб її не забрали силовики

Дата: 09 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У Мінську до квартири Нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич приїхали посли Литви, Німеччини, Польщі, Швеції, Словаччини та Чехії. Дипломати пішли на такий крок, щоб жінку не затримали білоруські силовики, що переслідують членів Координаційної ради опозиції, до якої входить письменниця. 

Про це повідомила міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде. 

Зранку 9 вересня білоруські силовики викрали члена Координаційної ради опозиції Максима Знака, коли він виходив з будівлі штабу ув’язненого опозиційного політика Віктора Бабарика. Фактично Алексієвич залишилася єдиною членкинею ради, яку досі не затримали. 

Після затримання Знака письменниця опублікувала звернення, де вкотре наголосила, що Координаційна рада опозиції не готувала держперевороту, як стверджують білоруські силовики, та назвала протести в Білорусі повстанням. Також вона повідомила правозахисникам, що до неї у квартиру почали дзвонити невідомі. 

“Переслідування, арешти та насильницьке вислання опозиції в Білорусі є серйозним порушенням права на мирний протест білоруським режимом. Щаслива поділитися цим фото, щойно знятим у Мінську, зі Світланою Алексієвич поряд з європейськими дипломатами, серед яких і дипломат Швеції”, – підписала спільне фото дипломатів з Алексієвич міністерка Лінде.

За інформацією журналістів, наразі під будинком письменниці зібралися журналісти та багато демонстрантів. 

Нагадаємо, що Координаційну раду опозиції в Білорусі створили для мирного передання влади в країні. Членами органу стали, зокрема, лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, представник страйкому Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський та звільнений за підтримку протестувальників ексдиректор Купалівського театру Павло Латушко.

Наступного дня після створення ради білоруські силовики звинуватили опозиціонерів у спробі захоплення державної влади. 

Нещодавно колеги, друзі та родичі виступили із закликом звільнити з-під варти міжнародну медіаторку, авторитетну білоруську юристку з багаторічним досвідом Лілію Власову, яка також входить до Координаційної ради опозиції. Її затримали наприкінці серпня силовики з департаменту фінансового контролю, однак досі точної інформації про те, за що саме переслідують Власову, немає. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter