У Криму “суд” відхилив апеляції щодо арешту двох фігурантів справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” відхилив апеляційні скарги адвокатів на рішення так званого Київського районного суду Сімферополя про тримання в СІЗО Аліма Суф’янова та домашній арешт Олександра Сізікова. Чоловіків підозрюють в участі в забороненій у Росії, але законній в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвокатів кримчан.

“Незважаючи на те що домашній арешт –​ це не тримання під вартою в СІЗО, ми не згодні. Постанова винесена судом необґрунтовано, провину мого підзахисного у вчиненні інкримінованих йому дій не доведено”, –​ пояснила адвокатка Сізікова Сафіє Шабанова.

Під час засідання вона просила пом’якшити встановлені для Сізікова заборони, а саме не залишати своє житло, не користуватись інтернетом, дозволити вихід з житла на короткий час для вирішення потреб, таких як купівля харчових продуктів, медикаментів та сходити у ФАП.

“Суддя” залишив чинним рішення попереднього суду:​ Сізіков перебуватиме під домашнім арештом до 2 вересня 2020 року. Авдокатка планує повторно оскаржити це рішення.

За інформацією активістів, адвокат Аліма Суф’янова від коментарів утримався, але поінформував родичів про те, що апеляційну скаргу також залишили без задоволення. Чоловік залишиться в СІЗО Сімферополя до 2 вересня.

Нагадаємо, 7 липня “Київський районний суд Сімферополя” відправив під домашній арешт до 2 вересня 2020 року кримського мусульманина, чоловіка з інвалідністю першої групи за зором Олександра Сізікова.

До цього 7 липня відбулись обшуки в помешканнях сімох кримських татар: в Еміля Зіядінова в селищі Октябрське Красногвардійського району, Ісмета Ібрагімова в селищі Курци Сімферопольського району, Аліма Суф’янова в селі Залізничне Бахчисарайського району, Сейрана Хайретдінова в селі Білокам’янка Бахчисарайського району, Олександра Сізікова в селі Севастьянівка Бахчисарайського району, Вадима Бектемірова в селі Кам’янка Сімферопольського району і Ділявера Меметова в Алушті. Останнього під час обшуку не було вдома, його продовжують шукати.

У російській спецслужбі кажуть, що в помешканнях громадян України вилучили “значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі”, засобів зв’язку, електронних носіїв інформації, які вони використовували, ведучи терористичну діяльність”. Свідки обшуків, своєю чергою, заявляють, що силовики під час слідчих дій підкидали невідому літературу.

МЗС України засудило ранкові обшуки в будинках кримських татар і закликало міжнародну спільноту “продовжувати активно виступати на захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилювати тиск на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму”.
 
Головне управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (“Порушення недоторканності житла”).
 
Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”
 
За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter