“Суд” у Криму заарештував усіх фігурантів нової справи “Хізб ут-Тахрір”, навіть чоловіка з інвалідністю

Дата: 10 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий Київський районний суд Сімферополя заарештував до 2 вересня всіх фігурантів нової справи “Хізб ут-Тахрір”, зокрема мусульманина з інвалідністю першої групи із зору Олександра Сізікова. 

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”.

Нагадаємо, на світанку 7 липня російські силовики провели обшуки в помешканнях кримських татар в Алуштинському, Бахчисарайському, Сімферопольському, Красногвардійському районах АРК. Після обшуків ФСБ затримала Зекір’ю Муратова, Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суф’янова, Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова, Вадима Бектемірова через підозру в організації та участі в легальному в Україні, але забороненому в Росії об’єднанні “Хізб ут-Тахрір”.

У російській спецслужбі кажуть, що в помешканнях громадян України вилучили “значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі”, засобів зв’язку, електронних носіїв інформації, які вони використовували, ведучи терористичну діяльність”. Свідки обшуків, своєю чергою, заявляють, що силовики під час слідчих дій підкидали невідому літературу.

МЗС України засудило ранкові обшуки в будинках кримських татар і закликало міжнародну спільноту “продовжувати активно виступати на захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилювати тиск на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму”.
 
Окрім того, стурбованість також висловило Посольство США в Україні та ЄС.

“Ми глибоко стурбовані повідомленнями про обшуки й затримання кримських татар сьогодні вранці. Росія не має права переслідувати й затримувати українців на українській землі. Росія повинна звільнити всіх українських політичних в’язнів. Крим – це Україна”, – йдеться в повідомленні посольства у фейсбуці.

 

Низка українських правозахисних організацій назвала затримання незаконними й висунула до Російської Федерації низку вимог. Серед них – звільнення затриманих громадян України. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter