ЄС засудив затримання кримських татар у Криму і вимагає від Росії їхнього звільнення

Дата: 09 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський Союз розглядає затримання 7 липня кримських татар як політично мотивоване і вимагає від Російської Федерації їхнього звільнення.

Про це йдеться в заяві Європейського Союзу. 

ЄС звертає увагу, що затримання чоловіків за російським законодавством російською владою на українській території незаконне за міжнародним правом.

“ЄС не визнає використання російського законодавства на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь і очікує від Росії звільнення всіх затриманих без зволікання. ЄС очікує від Росії припинення тиску на кримськотатарську спільноту. Міжнародні стандарти з прав людини мають бути гарантовані на півострові”, – йдеться в заяві.

ЄС наголошує на необхідності забезпечити доступ міжнародних правозахисників до всієї території України, зокрема до АРК та м. Севастополя.

Водночас ЄС висловив підтримку незалежності, суверенності та територіальної цілісності України в межах визнаних міжнародною спільнотою кордонів.

Нагадаємо, на світанку 7 липня російські силовики провели обшуки в помешканнях кримських татар в Алуштинському, Бахчисарайському, Сімферопольському, Красногвардійському районах АРК. Після обшуків ФСБ затримала Зекір’ю Муратова, Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суф’янова, Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова, Вадима Бектемірова через підозру в організації та участі в легальному в Україні, але забороненому в Росії об’єднанні “Хізб ут-Тахрір”.

 
МЗС України засудило ранкові обшуки в будинках кримських татар і закликало міжнародну спільноту “продовжувати активно виступати на захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилювати тиск на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму”.
 
Окрім того, стурбованість також висловило Посольство США в Україні.

“Ми глибоко стурбовані повідомленнями про обшуки й затримання кримських татар сьогодні вранці. Росія не має права переслідувати й затримувати українців на українській землі. Росія повинна звільнити всіх українських політичних в’язнів. Крим – це Україна”, – йдеться в повідомленні посольства у фейсбуці.

Низка українських правозахисних організацій назвала затримання незаконними й висунула до Російської Федерації низку вимог. Серед них – звільнення затриманих громадян України. 

Загалом після затримань громадян України 7 липня список українських політичних в’язнів, які незаконно утримуються в Російській Федерації та окупованому нею Криму, зріс із 94 осіб до щонайменше 101. 77 політв’язнів зі ста – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter