У Криму “суд” дослідив понад сотню відео в справі проти Мустафи Джемілєва

Дата: 18 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Армянський міський суд” дослідив понад сотню відеофайлів, на яких зафіксовано, як лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв намагався в’їхати до Криму в травні 2014 року. 

Як повідомляє видання “Кримський процес“, на цих відео зображений Мустафа Джемілєв, який стоїть в оточенні людей. Співробітники окупаційної “прикордонної служби” до нього на цьому відео не зверталися.

Мустафа Джемілєв

Сторона захисту Джемілєва назвала досліджені відеофайли малоінформативними й такими, що не мають доказової цінності. 

Водночас на деяких відео показано, що в досліджуваній місцевості не було жодних знаків, що вказують на наявність державного кордону Російської Федерації. Натомість були покажчики “Херсонська область” і “Пост ДАІ”.

Крім цього, адвокат звернув увагу, що на декількох відео засвідчили відсутність шлагбаумів, які, за показами свідків сторони обвинувачення, стояли на проїжджій частині й позначали в’їзд на пункт пропуску.

Також на деяких вивчених відео видно, що люди, які зібралися на цій місцевості, поводилися мирно. Дорогою в бік “пункту пропуску”, про який заявляє російське слідство, рухалися безперешкодно, а співробітники окупаційної прикордонної служби їх не зупиняли й жодних дій не вживали.

Журналіст видання зауважує, що “суддя” Венера Ісроїлова переглядала відеофайли в такий спосіб, що їх не було видно вільним слухачам, які були присутні на засіданні. 

Наступне засідання відбудеться 19 березня.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року російська влада оголосила про заборону Мустафі Джемілєву в’їжджати “на територію Росії”. Не визнаючи Крим частиною РФ, лідер кримськотатарського народу вирушив у бік півострова.

Довідавшись про це, його співвітчизники у великій кількості стали збиратися біля адміністративного кордону, щоб допомогти своєму лідерові потрапити на батьківщину. Шлях їм перегородили невідомі силовики, які зробили кілька пострілів. Після цього між ними й протестувальниками відбулися зіткнення.

Утім, кримським татарам таки вдалося прорвати кордон силовиків і зустріти Джемілєва. Поспілкувавшись із ними на дорозі Армянськ – Херсон, Джемілєв вирішив не продовжувати своєї подорожі далі до Криму, щоб уникнути жертв.

Нагадаємо, управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter