У Криму обшукали будинок журналіста телеканалу ATR

Дата: 11 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольні Росії силовики в межах обшуків 11 березня в Бахчисарайському районі та самому Бахчисараї обшукали помешкання журналіста телеканалу ATR Сейтумера Сейтумерова.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуку.

“Зовсім нещодавно дізнався, що прийшли з обшуком і до мене додому. У будинку наразі живе сама літня мати. Їй 76 років. Як вона мені розповіла, ефесбешники “нагрянули” о 6-й ранку. Силовики виламали двері, жахливо налякавши мою літню матір. У неї хворе серце, тому довелося викликати швидку допомогу. Шукали мене. Хоча це очевидно і нерозумно, бо всі силовики знають, що з кінця 2017 року я змушений був переїхати на материкову Україну і весь цей час перебуваю там, веду громадську діяльність і працюю на телебаченні”, – написав він.

Сейтумер Сейтумеров нагадав, що 8 листопада 2017 року в його будинку окупаційна влада вже проводила обшук. Тоді його оштрафували на 2 тисячі рублів.

“Після обшуку і викликів на допити я був змушений залишити Крим”, – зазначив він.

Нагадаємо, вранці 11 березня російські силовики прийшли з обшуками в будинки кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі.

Причини обшуку наразі невідомі. Силові відомства окупаційної влади не коментують обшуків. 

За фактом обшуків окупаційна влада затримала Енвера Мустафаєва, історика Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова та Рустема Сейтмеметова. Їх відвезли до відділку ФСБ.

Як повідомила “Крим.Реалії” Лутфіє Зудієва, всім затриманим силовики інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Нагадаємо, після окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб ут-Тахрір” та чому її заборонили в Росії.
 
Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею у 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.
 
Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави-окупанта.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter