У Криму незаконні “суди” ухвалили 389 адміністративних постанов про “дискредитацію” окупаційної армії – “Крим SOS”

Дата: 14 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

З березня 2022 року окупаційні “суди” в тимчасово окупованому Росією українському Криму ухвалили 389 постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за нібито дискредитацію російської армії.

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS“. 

Станом на 10 серпня 2023 року йдеться про 389 постанов у справах про адміністративне правопорушення через нібито “дискредитацію армії РФ” у Криму. Наразі відомо про три ухвалені обвинувальні вироки в кримінальних справах про нібито повторну “дискредитацію” на тимчасово окупованому півострові. 

Найбільше постанов ухвалили:

  • “Київський районний суд м. Сімферополя” – 57
  • “Євпаторійський міський суд” – 34
  • “Феодосійський міський суд” – 34
  • “Ялтинський міський суд” – 29
  • “Сацький міський суд” – 26.

Найменше постанов ухвалили:

  • “Первомайський районний суд” – 1
  • “Балаклавський районний суд м. Севастополя” – 2
  • “Совєтський районний суд” – 3

Правозахисна організація нагадує, що 4 березня 2023 року російські депутати ухвалили поправки до законодавства, що передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність за “дискредитацію збройних сил російської федерації”. Це дозволяє переслідувати людей за поширення інформації та висловлювання позиції про повномасштабну війну, що відрізняється від офіційної позиції Кремля.

На думку аналітика “Крим SOS” Євгена Ярошенка, що довше триватиме повномасштабна війна, то більшим буде невдоволення в Росії та тимчасово окупованому українському Криму і, як наслідок, збільшиться кількість справ про “дискредитацію” окупаційної армії. 

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Раніше експерти “Крим SOS” оприлюднили дослідження судових процесів у тимчасово окупованому Криму щодо “дискредитації армії РФ” за період з березня до серпня 2022 року. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter