У Криму масово розносять повістки до окупаційної армії – Чубаров

Дата: 21 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму масово розносять військовозобов’язаним чоловікам повістки до окупаційної армії згідно зі складеними списками.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його словами, аналіз списків, що потрапили до Меджлісу кримськотатарського народу, свідчить про те, що в “місцях компактного проживання кримських татар російські окупанти проводитимуть тотальну зачистку чоловіків 1995–2004 років народження, тобто віком від 18 до 27 років”.

Чубаров додав, що російська окупаційна “влада” Криму під виглядом “осіннього призову” насправді проводить мобілізацію мешканців Криму до окупаційної армії.

Напередодні Міністерство закордонних справ України рішуче засудило осінній призов та примусову мобілізацію мешканців до лав Збройних сил РФ на тимчасово окупованих територіях України.

Нагадуємо, що призов мешканців окупованих територій до лав окупаційної армії заборонений ст. 51 IV Женевської конвенції та є воєнним злочином. Окремим воєнним злочином є примушування громадян України до участі в бойових діях проти власної держави.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим закликало громадян усіма способами уникати незаконних повісток.

Напередодні Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя відкрила гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованого Криму, які намагаються уникнути незаконної мобілізації до російської армії.

Читати також: Що робити, якщо вас мобілізують до збройних сил РФ в Криму

З питань в’їзду / виїзду та перебування в інших країнах громадянам України в Криму радять звертатися до координаційного центру:

  • за телефонами: +38 (050) 851 82 94 (WhatsApp, Telegram); +38 (063) 576 77 40 (WhatsApp, Telegram);
  • електронною поштою: yardimlashma2022@gmail.com;
  • на фейсбук-сторінку координаційного центру Меджлісу з гуманітарних питань;
  • або телеграм-канал координаційного центру Меджлісу.

Серед іншого мешканці тимчасово окупованого Криму, які в’їхали на територію Казахстану, зможуть отримати необхідні консультації в координаторів:

  • місто Астана: Руслан Маштаков, тел. +7 (701) 812 13 13;
  • місто Алмати: Уріє Курташирова, тел. +7 (777) 757 80 07; Лілія Алімова, тел. +7 (701) 789 06 98.

Водночас Мінреінтеграції просить громадян, якщо відомо про факти примусової депортації дорослих чи дітей до Російської Федерації, повідомляти про це на спеціальну цілодобову гарячу лінію 16-48 або на адресу nib@gov.ua. Для дзвінків з-за кордону звертайтеся за телефоном +38 (044) 287-81-65. Щодо дітей – також на державний портал “Діти війни“.

Через загрозу життю та здоров’ю українських громадян в Криму та інших тимчасово окупованих територій України МЗС України також надало детальні роз’яснення щодо особливостей в’їзду, транзитного проїзду, виїзду громадян України через Грузію, Азербайджан та Казахстан.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter