В Криму двічі оштрафували 70-річного чоловіка за “дискредитацію” окупаційної армії — Ташева

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Мешканця тимчасово окупованого Джанкоя двічі оштрафували за статтею про “дискредитацію” збройних сил РФ. 

Про це повідомила на своїй фейсбук-сторінці Представниця Президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева з посиланням на російський судовий реєстр.

За її словами, росіяни переслідують кримчан, які чинять спротив окупації на півострові, за кількома статтями російських кодексів. Утім, більшість людей в Криму притягають до адміністративної відповідальності за статтею 20.3.3. 

“Одному 70-річному жителю Джанкойського району за ст. 20.3.3 КпАП РФ винесли дві постанови у 50 тисяч штрафу. Кожна за те, що сусідам ворота порозписував”, – написала вона.

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім, правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію. 

Серед тих, хто переслідує кримчан, є проросійський кримський блогер Олександр Таліпов: у своїх телеграм-каналах він публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” армії РФ.

Кримська прокуратура порушила кримінальне провадження стосовно Таліпова за статтею про розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter