У Кабулі таліби напали на журналістів під час мітингу жінок

Дата: 21 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Бойовики ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” напали на журналістів, які 21 жовтня висвітлювали мітинг під гаслом “За працю, хліб і освіту”, організований групою жінок у столиці Афганістану Кабулі.

Про це повідомила афганська служба “Радіо Свобода” – “Радіо Азаді”.

Джерело: BULENT KILIC AFP

Група з 20 жінок вийшла на вулиці Кабула, щоб захистити свої права, оскільки з приходом талібів до влади в країні відвідувати середні школи дівчаткам дозволено лише в п’яти провінціях Афганістану з 34, а більшості жінок наказано не повертатися на роботу.

Учасниці мітингу скандували гасла на кшталт “Не політизуйте освіту”. У якийсь момент бойовик ударив іноземного фотографа гвинтівкою і штовхнув ногою, водночас інший ударив журналіста кулаком, пише видання з посиланням на журналістів AFP. За даними агентства, ушкодження отримали щонайменше двоє журналістів.

Представники “Талібану” ситуацію жодним чином не коментували.

Нагадаємо, що основою політичної програми руху “Талібан”, який захопив владу в Афганістані в серпні нинішнього року, стали заклики до організації життя в країні на основі норм ісламського права – шаріату – у його радикально традиційних трактуваннях. Серед іншого жінкам забороняється працювати, лікуватись у лікарів чоловічої статі, з’являтися в громадських місцях з відкритим обличчям і без чоловіка або родича чоловічої статі. Крім того, таліби принципово виступали проти освіти для жінок і часто атакували школи.

Першу акцію протесту за свої права з часу захоплення міста силами “Талібану” жительки Кабулу провели 17 серпня 2021 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в жовтні в Києві, біля Міністерства закордонних справ України, відбулась акція солідарності з жінками Афганістану: близько 30 активісток закликали світові уряди негайно вжити заходів для захисту прав афганських жінок і дівчаток.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter