В Ізюмі через вибух фрагмента протипіхотної міни “пелюстка” постраждали восьмеро підлітків

Дата: 04 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
У звільненому Ізюмі на Харківщині через вибух фрагмента протипіхотної міни “пелюстка” семеро підлітків зазнали осколкових поранень, ще одна дівчина отримала психологічну травму.
 
Про це повідомили у Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківській області.
 
Фото: АрміяInform. “Міни-метелики” або “міни-пелюстки”

“3 лютого компанія підлітків знайшла вибухонебезпечний предмет, попередньо – протипіхотна міна ПФМ-1 “пелюстка”. Жартуючи з ним, стався вибух. Сім підлітків отримали незначні осколкові поранення, п’ятьох було госпіталізовано до районної лікарні. Стан дітей задовільний”, – ідеться в повідомленні.

Згодом у міській раді Ізюма уточнили, що “учасників подій”, причетних до підриву на фрагменті протипіхотної міни, було восьмеро, одна дівчина отримала психологічну травму.

Про це повідомив заступник міського голови Ізюма Володимир Мацокін.

“Учасників подій восьмеро. 3 хлопці і 5 дівчат. Вік : 14-17 років. Ураження мають семеро. У однієї з дівчат психологічна травма. Надана первинна екстрена допомога. Зараз всіх восьмеро відправляємо до ОДКЛ номер 1 м. Харкова”, – зазначив чиновник.

Мацокін уточнив, що підліток носив міну, “яку знайшов в с. Сулигівка”, прямо в кишені.

Нагадаємо, 31 січня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) опублікувала доповідь, у якій міститься інформація про те, що організація задокументувала “численні випадки”, коли ракети з протипіхотними ПФМ-1, так званими “мінами-метеликами” або “мінами-пелюстками”, використовували українські Збройні сили в окупованих Росією районах поблизу російських військових об’єктів, зокрема навколо Ізюма в Харківській області. Правозахисники закликали розслідувати такі випадки.

У відповідь на це Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини зробили спільну заяву, у якій ідеться про те, доповідь Human Rights Watch про нібито використання українськими Збройними силами заборонених протипіхотних мін ПФМ-1 навколо Ізюма підживлює російську пропаганду та підриває суспільну підтримку постійної військової допомоги Україні з боку західних урядів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter