В Іспанії та Шотландії спростили процедуру зміни статі у документах

Дата: 23 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

22 грудня, у четвер, парламенти Іспанії й Шотландії ухвалили законопроєкти про права трансгендерних людей, які спрощують процедуру зміни статі в офіційних документах. 

Про це повідомляє іспанська газета “ABC”.
 
Новий законопроєкт святкували на сходах парламенту у Мадриді. Фото: АР / Пол Уайт

Шотландія як частина Сполученого Королівства потребує королівської згоди, тоді як законодавство Іспанії було схвалене однією палатою парламенту, але потребує схвалення іншої.

Передбачається, що вік для подання заяви буде знижено з 18 до 16 років. Крім того, від заявників вимагатимуть, щоб вони прожили в “набутій статі” три або шість місяців, якщо їм 16 і 17 років, а не два роки. Також заявникам більше не потрібно буде мати діагноз гендерної дисфоріїі Гендерна дисфорія – дистрес, який людина відчуває через невідповідність між її статевою ідентичністю та статтю, отриманою при народженні..

Уряд Шотландії стверджував, що оновлення покращать життя трансгендерних людей, дозволивши їм отримати офіційні документи, що відповідають їхній гендерній ідентичності.

Опоненти, зокрема авторка книги про Гаррі Поттера Дж. К. Роулінг, заявляли, що спрощена процедура може дати чоловікам-кривдникам, які прикидатимуться трансгендерними людьми, доступ до місць, призначених для жінок, таких як притулки для жертв домашнього насильства.

Так, якщо законопроєкт не буде заблокований, він стане законом наступного року.

Слід зазначити, що згідно з іспанським законопроєктом, будь-хто, кому виповнилося 16 років, зможе змінити стать у своїх документах, що посвідчують особу, просто заявивши про свою стать. Раніше вони повинні були отримати діагноз гендерної дисфорії від декількох лікарів або навіть надати записи, що показують, що вони приймали гормони.

Нижня палата парламенту Іспанії схвалила законопроєкт у четвер, і очікується, що верхня палата схвалить його найближчим часом, після чого він набуде чинності закону.

Нагадаємо, що спрощену процедуру зі зміни статі в документах без медичної діагностики з 1 січня 2022 року офіційно запровадили у Швейцарії. Раніше для юридичної зміни статі треба було пройти курс гормональної терапії. Для зміни імені потрібно було надати доказ, що нове ім’я неофіційно використовується вже кілька років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter