В Іспанії створили мобільний додаток для рівного розподілу домашніх обов’язків

Дата: 19 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Іспанії презентував новий додаток для мобільних телефонів, який забезпечить рівний розподіл домашніх обов’язків між партнерами. Застосунок розроблявся для пар та родин, однак його також можна використовувати для обміну завдань між дітьми або сусідами по кімнаті.

Про це розповіла державна секретарка з питань рівності Ангела Родрігес.

Фото: Pexels

Мета додатка – допомогти людям, що мешкають разом, ефективно та рівноцінно розподіляти домашню роботу по дому. 

“Ідеться не лише про те, скільки часу пішло на прибирання кухні, що може становити лише близько 20 хвилин, а й про всі завдання, які потрібно виконати заздалегідь, наприклад, про купівлю мийних засобів чи навіть складання списку покупок”, – пояснює Родрігес.

Спочатку застосунок задумувався як допоміжний для жінок, оскільки згідно з тогорічним дослідженням державного статистичного інституту (INE), 50% жінок у гетеросексуальних стосунках виконують більшу частину домашньої роботи. Водночас чоловіків, що виконують більше домашніх справ, ніж жінки, виявилося 4%. 

Міністерство з питань рівноправності Іспанії провело низку реформ відтоді, як п’ять років тому до влади прийшов прем’єр-міністр Педро Санчес. Йдеться, зокрема, про закон щодо розширення доступу до абортів, введення менструальної відпустки для жінок з сильним менструальним болем тощо.

Запуск застосунку заплановано на вересень. Додаток буде безплатним.

Раніше ZMINA писала, що Міністерство внутрішніх справ Іспанії затвердило спеціальний протокол про боротьбу з насильством, який наділяє національну поліцію правом інформувати жінок про випадки насильства з боку їхніх романтичних партнерів, якщо такі були в минулому. 

Нагадаємо, що у березні уряд Іспанії заявив, що домагатиметься ухвалення закону про гендерний паритет, яким вимагатиме рівнішого представництва жінок і чоловіків у політиці, бізнесі й інших сферах суспільного життя. Так, закон буде спрямований на те, щоб ради директорів компаній мали у своєму складі щонайменше 40% жінок і щоб вони забезпечували аналогічний рівень паритету у вищому керівництві компаній.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter