В Іспанії хочуть посилити відповідальність за секс без згоди та сексуальні домагання 

Дата: 07 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд Іспанії ухвалив законодавчу ініціативу, яка визначає секс без згоди як зґвалтування та посилює покарання за сексуальні домагання, зокрема на вулиці. 

Про це повідомляє CNN. Ймовірно, у вересні законопроєкт винесуть на голосування парламенту.  

Законопроєкт відомий під назвою “Тільки так, означає так”. Наразі іспанське законодавство містить покарання за секс без згоди. Утім, відповідно до нього, злочинець має застосовувати фізичне насильство або залякування, щоб напад кваліфікували як зґвалтування.  

Це також покладає на жертв необхідність доводити, що вони чинили опір або зазнали насильства. 

Новий проєкт закону натомість визначає будь-який секс без згоди як зґвалтування, що каратиметься позбавленням волі до 15 років.  

Ініціатива стосується, крім того, посилення покарання за сексуальні домагання на вулиці, калічення жіночих геніталій та переслідування. Їх пропонують визначити як кримінальні злочини, оскільки наразі вони кваліфіковані як проступки. 

Законопроєкт також має на меті створення цілодобових загальнодержавних кризових центрів для жінок. 

Представниця уряду Марія Хесус Монтеро заявила, що запропонований проєкт закону є “рішучим кроком уперед” у захисті жінок, який “робить Іспанію, без сумніву, кращою як суспільство”.

“Ми повинні трансформувати свою сексуальну культуру, ставлячи згоду жінок у центр того, як ми бачимо речі”, – сказала Монтеро під час пресконференції. 

Пропозиція внести такі зміни до законодавства стала наслідком резонансних судових рішень у певних справах про статеві злочини. Однією з них є “Справа Ла Манади”. У 2016 році п’ятеро чоловіків на фестивалі в Памплоні зґвалтували 18-річну дівчину. Злочин зняли на відео, яке використали як доказ у суді. Натомість суддя звернув увагу, що потерпіла під час наруги мовчала, тож він розцінив це як згоду на секс.  

У 2018 році всіх чоловіків засудили до дев’яти років ув’язнення: кожного за статтею про сексуальне насильство. Вона, однак, передбачає менше покарання, ніж стаття про групове зґвалтування. Такий вирок суду спричинив хвилю протестів.  

“Це не насильство, це зґвалтування!” – скандували люди на акціях. Пізніше, після апеляції прокурорів, Верховний суд Іспанії збільшив покарання обвинувачених до 15 років.

Нагадаємо, що у 2019 році в Україні набрали чинності зміни до Кримінального кодексу, які передбачають, що секс без згоди є зґвалтуванням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter