В Ірландії збираються скоротити виплати майже третині українських біженців

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

27 тисяч українських біженців, які перебувають в Ірландії, підпадають під скорочення виплат. Загалом у країні наразі проживають приблизно 100 тисяч біженців з України. Посолка України в Ірландії стурбована цими змінами та чекає зустрічі з представником ірландському уряду.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Reuters

У грудні 2023 року уряд Ірландії зменшив виплати для новоприбулих з березня з 232 євро на тиждень до 38,80 євро. Відтепер усі одержувачі тимчасового захисту мають отримувати однакові виплати незалежно від того, коли вони прибули до Ірландії. Зміни набудуть чинності через 12 тижнів.

Однак зменшення виплат стосуватиметься лише тих українців, які не працюють і мешкають у державному житлі з обслуговуванням, приміром у готелях, де їх годують. 

За даними Департаменту з питань інтеграції Ірландії, станом на 5 травня в такому житлі мешкали майже 47 тисяч українських біженців. Ще майже 19 тисяч мешкали в заставному житлі, тобто такому, яке винаймає держава.

Уряд каже, що ця зміна виплат вплине приблизно на 27 тисяч українських біженців.

Міністр фінансів Ірландії Майкл Макграт підтримує це рішення уряду, зазначаючи, що важливо, щоб держава забезпечувала стабільність загальної системи.

“Ми маємо ситуацію, коли люди, які прибули з березня, перебувають у зовсім іншій системі та отримують зовсім інший рівень підтримки. Тому зміна, яку ухвалив Кабмін, стосується людей, які приїхали з України до зміни в березні, які перебували в житлових приміщеннях державного утримання та обслуговування”, – пояснив міністр.

Він також спростував твердження про те, що уряд потурає антимігрантським групам.

Тим часом посолка України в Ірландії Лариса Герасько каже, що вона стурбована запропонованими змінами в ставках соціального забезпечення.

“Я все ще чекаю зустрічі з представником уряду, щоб отримати більше роз’яснень щодо нових змін. Але я стурбована”, – зазначила вона.

Герасько сподівається, що ірландський уряд врахує інтереси вразливих категорій, як-от люди похилого віку, діти, люди з особливими потребами, жінки з маленькими дітьми, яким важко знайти роботу.

Нагадаємо, що в Естонії та Латвії Естонська рада допомоги біженцям (Eesti Pagulasabi) запускає нову програму підтримки, що стосується ринку праці для біженців, які шукають роботу та можливості просування в кар’єрі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter