В Ірландії проведуть референдум, щоб вилучити з конституції сексистські формулювання

Дата: 06 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

До 8 березня 2024 року в Ірландії проведуть два референдуми про зміни до конституції країни. З основного закону, зокрема, вилучать сексистські формулювання щодо жінок.

Про це повідомляє BBC.

Фото з відкритих джерел

Уряд Ірландії схвалив проєкт формулювань двох пропонованих змін, які передбачають ширшу концепцію сім’ї та ролі жінки в суспільстві.

За словами прем’єр-міністра Лео Варадкара, правки, які внесуть у Міжнародний жіночий день, підтвердять той факт, що Ірландія є сучасною, інклюзивною країною, яка прагне однаково ставитися до всіх своїх громадян.

Наразі захист, який надається родинам згідно з конституцією, поширюється лише на одружені пари. 

Повідомляється, що запропоновані поправки розширять це право й на інші форми довготривалих відносин. Зокрема, визнаватимуться неповні родини або родини, у яких опікунами є бабусі чи дідусі.

На другому референдумі ухвалюватимуть питання щодо вилучення з конституції формулювання, яке “визначає місце жінки“. Нині воно звучить так: “Зокрема, держава визнає, що своїм життям у сімʼї жінка надає державі підтримку, без якої не може бути досягнуто загального блага”.

Влада пропонує інше формулювання: “Держава визнає, що піклування членів родини одне про одного з огляду на зв’язки, які існують між ними, надає суспільству підтримку, без якої не може бути досягнуте загальне благо, і прагне підтримувати таке піклування”.

Міністр із питань інтеграції Родеріх О’Горман підкреслив, що “місце жінки там, де вона цього хоче”.

Архаїчне посилання на місце жінки в домі не принесло нічого хорошого для життя жінок у цій країні. Основним моментом є те, що жінки самі обирають ролі, які вони відіграють у нашому суспільстві. Цей референдум надасть ще одну можливість відійти від Ірландії 1937 року й продовжити шлях до створення більш доброзичливого й інклюзивного суспільства, яке визнає й поважає потреби всіх громадян“, – зазначив О’Горман.

Конституцію Ірландії ухвалили в 1937 році. Спірну статтю неодноразово критикували як усередині країни, так і в міжнародних організаціях, зокрема в ООН.

Раніше ZMINA повідомляла, що в березні поточного року уряд Ірландії заявив, що проведе референдум про вилучення з конституції згадок про місце жінки в домі. Впродовж останніх 86 років до конституції внесли поправки, що скасовують заборону абортів та дозволяють одностатеві шлюби, однак згадки щодо ролі жінок у суспільстві залишаються.

Нагадаємо, в Індії Верховний суд розробив порадник з боротьби з гендерними упередженнями. Так, у документі закликають перестати вживати такі слова, як “блудниця”, “стара діва”, “спокусниця” тощо, якими найчастіше дискримінують жінок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter