В Індії суд розробив порадник для боротьби із сексистськими твердженнями щодо жінок

Дата: 18 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний Суд Індії випустив порадник з боротьби з гендерними упередженнями. Так, у документі закликають перестати вживати такі слова як “блудниця”, “стара діва”, “спокусниця” тощо, якими найчастіше дискримінують жінок. 

Про це повідомляє The Guardian. 

Фото: “Укрінформ”

Голова Верховного Суду Індії Дхананджая Чандрачуд вважає, що сексизм та стереотипи щодо жінок можуть призвести до спотвореного використання законів. В індійських судах все ще можна почути, як дівчат називають “чистими” чи “цнотливими”, а сексуальні домагання – “залицяннями”.

У пораднику зазначається, що дискримінаційна лексика в судах може призвести до необʼєктивного та упередженого застосування закону, увічнити дискримінацію та ізоляцію.

Головний суддя також згадав явище, яке досі відбувається в судах: обвинуваченому ґвалтівнику пропонують одружитися з постраждалою, аби заміжжя “зменшило її ганьбу” і “додало їй респектабельності”.

“Шлюб не є засобом захисту від зґвалтування”, – написав Чандрачуд.

Кількома днями раніше уряд Індії вніс до парламенту три законопроєкти, які стосуються посилення покарання за злочини проти жінок. За словами міністра внутрішніх справ Індії Аміта Шаха, ці реформи звільнять Кримінальний кодекс країни від “колоніальних пережитків”.

Проте деякі юристи вважають заяву про “повне реформування” законів, що стосуються жінок, перебільшеною, адже деякі важливі положення залишаються незмінними. Зокрема, чинне законодавство і так передбачає, що групове зґвалтування карається 20-річним або довічним увʼязненням.

Натомість схиляння жінки до сексу обіцянками про одруження вперше розглядатиметься як злочин і каратиметься 10 роками позбавлення волі. Новий закон також чітко визначатиме поняття згоди, проте зґвалтування в шлюбі злочином так і не вважатиметься.

Нагадаємо, що у січні 2022 року в Індії закрили додаток Bulli Bai, де опублікували фотографії понад сотні мусульманських жінок з Індії, яких нібито “виставили на продаж”, як покоївок. Поліція зареєструвала скаргу за переслідування та образу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter