В Ірландії проголосують за вилучення з конституції застарілих згадок щодо місця жінки

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Ірландії заявив, що проведе референдум про вилучення з конституції згадок про місце жінки в домі. Впродовж останніх 86 років до конституції внесли поправки, що скасовують заборону абортів та дозволяють одностатеві шлюби, однак згадки щодо ролі жінок у суспільстві залишаються.

Про це повідомив прем’єр-міністр Лео Варадкар.

Фото: Андрій Баштовий / The Village Україна

“Надто довго на жінок і дівчаток лягала непропорційно велика частка обов’язків з догляду. Вони також стикалися з дискримінацією вдома та на робочому місці, зазнавали обʼєктивації чи жили в страху домашнього чи гендерного насильства.

Я радий повідомити, що уряд планує провести референдум для внесення поправок до нашої конституції, щоб закріпити гендерну рівність і прибрати застарілу згадку про жінок у сім’ї”, – сказав він.

Так, згідно зі статтею 41.2 Конституції Ірландії, держава визнає, що “своїм домашнім життям жінка надає державі підтримку, без якої не може бути досягнуте спільне благо”, і що “матері не мають у разі економічної потреби займатися працею, яка заважає домашнім обов’язкам”.

У 2021 році громадянські збори – форум, на якому відбувається обговорення можливих конституційних змін, – рекомендували видалити ці твердження та замінити їх на гендерно нейтральні та недискримінаційні формулювання.

Однак будь-які конституційні зміни в Ірландії мають бути схвалені шляхом загального голосування. Обидва референдуми щодо лібералізації вкрай обмежувальних законів про аборти та дозволу одностатевих шлюбів також схвалили переважною більшістю голосів.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2020 року в Північній Ірландії одностатеві пари можуть вінчатися в церкві. Для проведення церемонії пари повинні подати заявку, на розгляд якої потрібно 28 днів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter