В Ірландії через закінчення контрактів закриються десятки центрів для розміщення українських біженців

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірландії планують закрити майже 70 центрів розміщення українських біженців. Йдеться, зокрема, про готелі та громадські обʼєкти, де селили українців. Їх повернуть для місцевого використання.

Про це заявив премʼєр-міністр країни Саймон Гарріс.

Фото: Nikita Jolkver / DW

“У графстві Керрі ми змогли повернути в експлуатацію два готелі, які використовувалися для мігрантів. Є 68 контрактів, які зараз використовуються для розміщення українців і які не будуть залучені найближчим часом. Ми бачимо, що багато готелів та інших об’єктів повертаються до їхніх громад”, – сказав очільник уряду.

Тим часом у Департаменті інтеграції розповіли, що найближчим часом закриється значна кількість місць для розміщення українських біженців. Це пов’язане з новою політикою, яка передбачає надання житла лише на 90 днів, що сприяє звільненню місць.

Також у відомстві наголосили, що біженці щодня виїжджають з наданого житла, щоб самостійно влаштуватися. Переїзди біженців на нове місце проживання з центрів, з якими закінчуються контракти, планують на літні місяці, щоб мінімізувати вплив на навчальний процес дітей.

З 14 березня цього року в Ірландії змінили програму допомоги новоприбулим біженцям з України. Державне розміщення надається лише на 90 днів, виплати за цей період становитимуть 38,80 євро на тиждень на дорослу людину, замість попередніх 220 євро. Після виїзду з державного житла виплати збільшують.

Останніми місяцями кількість українських біженців, які прибувають до Ірландії, значно скоротилася. У лютому щодня прибували 25 людей, тоді як у грудні 2023 року – в середньому 70 людей на день. У лютому з державного житла виїжджали по 37 осіб на день.

Нагадаємо, влада Ірландії обіцяє не відправляти українських біженців додому, поки не закінчиться повномасштабна російсько-українська війна і поки це не стане безпечно.

Термін дії директиви ЄС про тимчасовий захист для українців, що виїхали, рятуючись від війни, закінчується 4 березня 2025 року. Попри те що директива не може бути продовжена знову, ЄС може ухвалити рішення про нові положення для українських біженців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter