В Ірані жінку, яка відмовилася носити хустку, в якості покарання змусили мити трупи у морзі

Дата: 27 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Іранська влада продовжує репресувати жінок, які не носять хустку – їх звільняють з роботи, позбавляють автівок та карають в інший спосіб. Крім того, цього місяця одну з жінок змусили мити трупи в морзі – це стало частиною її покарання за недотримання суворих правил країни.

Про це йдеться у звіті організації Amnesty International.

Фото: Mostafa Meraji / Unsplash

Так, у звіті зазначається, що іранська влада посилила свої репресивні методи покарання жінок і дівчат, аби придушити широко поширене порушення дискримінаційних законів про обов’язкове носіння хустки. 

З квітня 2023 року влада по всій країні переслідує жінок, які вирішили не носити хустки в громадських місцях. А в липні речник поліції Саїд Монтазер Алмахді повідомив про повернення поліцейських автомобільних і піших патрулів, які слідкують за обов’язковим носінням хустки. Він пригрозив, що тих, хто порушуватиме правило, судитимуть.

Крім того, понад мільйон жінок отримали повідомлення з погрозами про те, що їхні транспортні засоби конфіскують, якщо ті братимуть участь у демонстраціях. Тисячі з цих погроз дійсно виконали. 

Жінок, яких затримували на протестах, змушували відвідувати консультації щодо “антисоціальної поведінки”, мити трупи у морзі та прибирати в урядових будівлях. 

Також сотні підприємств відмовляли жінкам у наданні послуг через те, що вони були без хустки. Зокрема, йдеться про заклади освіти, банківські установи та громадський транспорт. 

Наразі “Талібан” пропонує нові закони на підтримку “культури цнотливості та хіджабу”. Як наголошують правозахисники, цей документ позбавить жінок соціальних та економічних прав, а також поставить їх під загрозу тривалих тюремних термінів і штрафів.

“Відповідь держав не повинна обмежуватися рішучими публічними заявами та дипломатичним втручанням, а також включати пошук законних шляхів притягнення іранських посадових осіб до відповідальності за замовлення, планування та вчинення широкомасштабних і систематичних порушень прав людини щодо жінок і дівчат через впровадження обовʼязкового носіння хустки”, – наголосили в Amnesty International.

В організації додали, що всі держави повинні гарантувати, що надаватимуть притулок тим, хто тікає від переслідувань і серйозних порушень прав людини в Ірані, включаючи жінок і дівчат.

Нагадаємо, що в Ірані до 2 років вʼязниці умовно засудили відому акторку Афсане Баєган за те, що вона носила капелюх замість хіджабу в громадських місцях. Таке рішення суд ухвалив після того, як 61-річна акторка зʼявилася на кіноцеремонії не покривши волосся, а потім поділилася цими фотографіями у соцмережах.

Суд також зобов’язав Баєган щотижня відвідувати психологічний центр “для лікування психічного розладу, пов’язаного з антисімейним характером” та надати довідку про стан здоров’я після “лікування”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter