В Ірані від тортур помер курдський спортсмен, якого заарештували під час масових протестів

Дата: 22 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У СІЗО іранського міста Саккез від тортур помер курдський спортсмен Мехран Акрамі. Чоловіка заарештували під час протестів проти обов’язкового носіння хіджаба.

Про це повідомляє правозахисна організація Hengaw.

Мехран Акрамі. Джерело: Hengaw Organization for Human Rights

За даними правозахисників, Акрамі помер ще 14 березня, проте відомо про це стало лише зараз.

У день його смерті розвідувальне управління Саккеза зв’язалося з сім’єю загиблого і наказало їм забрати тіло чоловіка з лікарні. При огляді родичі помітили серйозні травми на голові спортсмена, у тому числі перелом потиличної кістки та кровотечу з носа, вух і рота.

Повідомляється, що до загибелі Мехран Акрамі перебував у лікарні з нирковою недостатністю, яку отримав через побиття співробітниками СІЗО. Проте навіть у клініці спортсмен лежав прив’язаним до ліжка під охороною співробітників служби безпеки.

Попри те, що Акрамі проходив діалізне лікування, 14 березня його вивезли назад до ізолятора з дозволу лікаря. Наглядачі три години катували іранця, після чого він помер від травм, уточнює Hengaw.

Похорон Акрамі відбувся у його рідному місті Текаб на північному заході Ірану під контролем поліції. Родичі спортсмена розповіли, що після панахиди силовики відмовилися видавати їм особисті речі загиблого.

Уточнюється, що Мехран Акрамі був професійним тхеквондистом та багаторазовим призером змагань в Ірані. У листопаді 2022 року він брав участь у протестах проти обов’язкового носіння хіджаба, де його заарештували силовики. З того часу спортсмен перебував під вартою у СІЗО, попри неодноразові спроби родичів домогтися його звільнення під заставу.

Нагадаємо, у вересні 2022 року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліційного насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

За даними правозахисників, під час сутичок загинуло щонайменше 215 людей. Hengaw уточнює, що 12 іранців курдського походження, затриманих під час антиурядових демонстрацій, згодом померли від тортур.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter