В Ірані засудили до тюремних термінів двох журналісток і матір фоторепортера – RSF

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Ірану свавільно засудила двох місцевих журналісток-фрілансерок і матір засудженого фотокореспондента до реальних строків ув’язнення.

Про це повідомляється на сайті міжнародної організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: rsf.org

Так, Фарангіс Мазлум, матір фотокореспондента і блогера, лауреата премії RSF за свободу преси в категорії громадянин-журналіст 2017 року Сохейла Арабі, засудили до ув’язнення терміном на один рік. Свій вирок вона отримала за звинуваченнями в організації “мітингу”, “змові проти національної безпеки” та “антиурядовій пропаганді”.

“Злочин” жінки полягав у тому, що вона намагалася привернути увагу громадськості до нелюдських умов, у яких утримують її сина.

Арабі засудили до страти в грудні 2013 року за звинуваченням в образі пророка Мохаммеда в повідомленнях на Facebook про іранську активістку, правозахисницю та політичну ув’язнену Атену Даемі. Через два роки, у 2015-му, вирок замінили на кілька років тюремного ув’язнення і два роки обов’язкового вивчення ісламського богослов’я.

Під час ув’язнення він зазнавав довільних і незаконних “дисциплінарних” переслідувань, оголошував голодування на знак протесту проти побиття з боку співробітників в’язниці та інших форм насильства. Чоловіка кілька разів переводили до різних в’язниць, він довгий час перебував в одиночній камері. Його катували та поранили, коли він заявив про жахливі умови тримання ув’язнених у тегеранській в’язниці.

Фрилансерка Мехрнуш Тафіан отримала 91 день реального ув’язнення та один рік умовно. Жінку заарештували 29 жовтня 2020 року за висвітлення демонстрації жителів одного з місцевих сіл на знак протесту проти руйнування їхніх будинків найбагатшим релігійним фондом Ірану. До оголошення вироку, 20 жовтня нинішнього року, вона перебувала під заставою.

Ще одна фрилансерка, представниця Центру правозахисників в Ірані Наргес Мохаммаді, отримала 36 місяців ув’язнення, 80 ударів батогом і штраф за свою діяльність із захисту родин в’язнів сумління та журналістів.

Раніше жінка вже відбула у в’язниці кілька років – з травня 2015-го до жовтня 2020-го. Після звільнення зазнала тотального судового переслідування, включно з щонайменше вісьмома арештами за свою правозахисну діяльність.

За її словами, відтоді, як іранська влада завела на неї нову справу, вона не брала участі в жодних слуханнях, у неї не було адвоката й вона “не написала жодного слова на свій захист”.

Після оголошення нового вироку Мохаммаді написала на своїй сторінці в інстаграмі, що не з’явилася до в’язниці, оскільки вважає своє переслідування та засудження несправедливим, проте місцеві правоохоронці можуть прийти та забрати її силою для відбування покарання.

У RSF назвали систематичне використання місцевою владою тюремного ув’язнення для переслідування всіх, хто пов’язаний з наданням незалежних новин та інформації, зокрема жінок, тиском на журналістів.

У світовому індексі свободи преси RSF за 2021 рік Іран посідає 174-е місце зі 180 країн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter