В Ірані суд призначив одинадцятьом політичним активістам сумарно понад 95 років ув’язнення

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Суд в Ірані призначив одинадцятьом політичним активістам сумарно 95 років і 8 місяців колонії за кількома звинуваченнями, включно з образою ісламу в кіберпросторі та пропагандистською діяльністю проти уряду.

Про це повідомляє правозахисна організація Hengaw.

Джерело: hengaw.net

За даними правозахисників, засідання суду, на якому оприлюднили вироки, відбулося 8 січня 2024 року.

Підсудним інкримінували низку злочинів: образу ісламу в кіберпросторі, збори та змову з метою підриву безпеки країни, пропагандистську діяльність проти уряду та підбурювання людей до участі в конфліктах і кровопролиттях.

Hengaw не уточнює, за що конкретно призначили термін окремим фігурантам справи. Відомо, що найсуворіше покарання отримали Паям Бастані Паризі та Вахід Сарггол – по 16 років колонії. Аршама Резаї засудили до 15 років ув’язнення. Крім того, мешканець Тегерана Казем Алінеджад Баранлоу отримав 11 років позбавлення волі, активіст Алі Асгар Хасані Рад – вісім років колонії та 15 ударів батогом. Іншим фігурантам справи – Саману Резаї, Мохаммаду Реза Камранінежаду, Ходжатуллі Рафей, Майтаму Голамі, Вахіду Гадірзаде та Фатемі Хакпараст Сохі – суд призначив від восьми місяців до шести років ув’язнення.

Усім засудженим суд заборонив перебувати в столиці Ірану та її сусідніх провінціях, а також перебувати в політичних, соціальних та культурних групах. У них також конфіскували телефони та інтернет-модеми.

Аршама Резаї та Алі Асгара Хасані Рада до того ж влада зобов’язала виплатити 93 мільйони туманів готівкою до урядового фонду.

Як зазначають у правозахисній організації, активістів затримали іранські силовики восени 2023 року. За останні кілька років підсудні вже перебували під арештами за різними звинуваченнями через свою політичну діяльність.

Це не перший випадок, коли в Ірані активістів засуджують до різних термінів за звинуваченням у антиурядовій пропаганді. Так, у грудні минулого року суд у провінції Мазендеран призначив курдській письменниці Можган Кавусі 39 місяців ув’язнення за цією статтею. Іранку затримали у вересні 2022 року під час протестів проти обов’язкового носіння хіджабу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter