В Ірані стратили журналіста, який висвітлював протести в країні

Дата: 12 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Ірані стратили керівника опозиційного новинного порталу AmadNews Рухоллу Зама, який у 2017 році висвітлював протести в країні.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Associated Press та іранське державне телебачення і державне інформаційне агентство IRNA.

Фото: APNEWS.COM

Журналіста стратили через повішання. Інших подробиць у звітах немає.

У червні суд засудив Рухоллу Зама до смертної кари за “корупцію на Землі” – обвинувачення, яке часто використовується в справах, пов’язаних зі шпигунством або спробами повалення уряду Ірану.

Повідомляється, що новинний ресурс Зама AmadNews і його канал у Telegram висвітлювали протести та поширювали неприємну інформацію про чиновників. Крім того, в Telegram Зам ділився розкладом і організаційними деталями мітингів.

Протести 2017 року стали найбільшим викликом для правителів Ірану за останні 8 років. Вони підготували підґрунтя для аналогічних масових заворушень у листопаді минулого року. У 2017 під час протестів затримали близько 5 тисяч людей, 25 загинули.

Зазначається, що журналіст перебував у Парижі у вигнанні, але у жовтні 2019 року його арештували в Ірані співробітники розвідки. Корпус вартових ісламської революції повідомив про арешт Зама у жовтні 2019 року, при цьому не зазначивши час та місце затримання.

Нагадаємо, що за даними звіту організації “Репортери без кордонів”, минулого року у світі через професійну діяльність убили 49 журналістів.

Експерти організації зауважили, що кількість убитих журналістів у 2019 році — найнижча за 16 років і знизилася на 40% у порівнянні з минулим роком, однак досі професія журналіста вважається небезпечною. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter