В Ірані стратили жінку, яка зазнавала насильства з боку свого чоловіка і зрештою вбила його

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

20 грудня в Ірані шляхом повішання стратили жінку, на імʼя Саміра Сабзіан, засуджену за вбивство свого чоловіка.

Про це пише Voice of America з посиланням на організацію “Права людини в Ірані” (IHR).

Фото: IHR

У 15 років Саміру видали заміж, і відтоді дівчина страждала від домашнього насильства. Коли їй було 19, її заарештували за вбивство свого чоловіка, а потім засудили до смертної кари. Останні 10 років жінка провела у тюрмі, очікуючи на виконання рішення суду. У неї залишилося двоє дітей.

На цей випадок відреагувала міжнародна спільнота. Організація Amnesty International заявила, що була нажахана від повідомлень про “страшну кару”, а Управління Верховного комісара ООН з прав людини каже, що “стривожене” цією ситуацією.

“Ми знову закликаємо Іран встановити мораторій на всі страти з метою скасування смертної кари”, – зазначили в ООН.

Amnesty International також закликає це зробити. 

За даними Amnesty International, лише в листопаді цього року в Ірані стратили щонайменше 115 людей. Загалом цього року в Ірані вже стратили 18 жінок, серед них і Саміра Сабзян.

Правозахисні групи неодноразово звертали увагу на те, що шаріатські закони Ірану про вбивство не враховують потенційно помʼякшувальних обставин, таких як жорстоке поводження або домашнє насильство.

Нагадаємо, що за кілька днів до цього в Ірані офіційні ЗМІ повідомили про страту чоловіка, який нібито шпигував на користь ізраїльської розвідувальної служби “Моссад”.

Іран та Ізраїль впродовж десятиліть звинувачують один одного у шпигунстві та веденні тіньової війни. Влада Ірану час від часу оголошує про затримання людей, які “шпигують” на користь іноземних держав, зокрема Сполучених Штатів та Ізраїлю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter