В Ірані повторно заарештували карикатуристку, яку раніше ув’язнювали за політичні дописи

Дата: 10 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Іранська влада викликала в суд повісткою і заарештувала карикатуристку Атену Фаргадані, яка раніше була ув’язнена за політичні дописи, опубліковані в інстаграмі.

Про це повідомляє Associated Press.

Атена Фаргадані. Джерело: women.ncr-iran.org

9 червня адвокат заарештованої художниці Мохаммад Могімі повідомив, що карикатуристку та колишню політичну ув’язнену викликали до будівлі суду Евін у Тегерані та заарештували. Причин її затримання Могімі не уточнив.

Раніше Фаргадані опублікувала одну зі своїх карикатур, на якій були зображені іранські чиновники з обличчям сатани та мордами тварин. За це на початку 2015 року її засудили до 12 років і 9 місяців позбавлення волі. Тоді Фаргадані визнали винною у “змові проти національної безпеки”, “пропаганді проти системи”, а також в “образі членів парламенту за допомогою мистецтва”.

Карикатура художниці була протестом проти проєкту закону про обмеження контрацепції та запровадження кримінальної відповідальності за добровільну стерилізацію.

Але 2016 році карикатуристку звільнили після 18 місяців ув’язнення.

Нью-Йоркський комітет захисту прав журналістів заявив, що влада Ірану повинна звільнити Фаргадані та припинити спроби перешкоджанню діяльності представників ЗМІ.

Нагадаємо, наприкінці травня Революційний суд в Ірані почав закритий судовий процес над журналісткою Нілуфар Хамеді, яка висвітлювала торік вбивство силовиками за “неправильне носіння” хіджабу 22-річної курдки Махси Аміні. Згідно з іранськими законами, журналістці може загрожувати страта.

Іранська влада офіційно закидає її, зокрема “змову з ворожими силами”. Подібні звинувачення отримали й інші затримані медійники, кількість яких вже сягнула в країні понад 60.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter