В Ірані померла дівчина, яку поліція моралі побила за недотримання правил носіння хіджаба

Дата: 29 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Після 28 днів у комі в Ірані померла 16-річна Арміта Ґераванд, яку на початку жовтня побила поліція моралі за недотримання правил носіння хіджаба.

Про це повідомило іранське державне агентство IRNA, яку цитує CNN.

Фото: правозахисна організація Hengaw

“На жаль, пошкодження головного мозку призвело до того, що жертва деякий час перебувала в комі і померла кілька хвилин тому”, – заявило медіа.

Раніше медики діагностували смерть мозку у дівчини, попри спроби її врятувати.

Нагадаємо, 1 жовтня на одній зі станцій метро в Тегерані представники поліції моралі побили 16-річну Арміту Ґараванд. Причиною нападу стало недотримання правил носіння хіджаба.

На відеозаписі зі станції, який шириться в соцмережах, видно, що непритомну дівчину виносять з вагона й кладуть на платформу. Іранські медіа стверджують, що дівчина знепритомніла після падіння кров’яного тиску і вдарилась об стіну вагона.

Правозахисники кажуть, що Арміта Ґараванд зазнала серйозних травм після того, як її затримали агенти поліції моралі.

Тим часом влада Ірану заперечує причетність сил безпеки до цього інциденту і заявляє, що дівчина знепритомніла через низький тиск.

Нагадаємо, у вересні минулого року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

Протести жорстоко придушувалися. Багатьох протестувальників затримали.

На тлі масових заворушень іранська влада в грудні 2022 року заявила, що ліквідувала поліцію моралі та що вона “не має нічого спільного із судовою системою”. Але в липні поточного року в країні оголосили про повернення на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має “забезпечити виконання вимог про носіння хіджаба жінками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter