В інтернеті з’явився фейковий сайт “Української правди”: редакція видання звернулася до поліції

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В інтернеті з’явився фейковий сайт онлайн-видання “Українська правда”, за інформацією сервісу перевірки доменів whois, ресурс із доменним ім’ям pravda-ua.com зареєстрували 12 лютого 2023 року через американську компанію: він містить кілька сторінок та імітує інтерфейс і лого УП.

Про це повідомив Інститут масової інформації.

Також про це написав журналіст Павло Казарін у фейсбуку: він звернув увагу на те, що від його імені на сайті-клоні опублікували нібито його колонку.

“У мережі час від часу з’являються фейкові публікації від імені “Української правди”. Візуально це копія УП з тією лише різницею, що в ролі вмісту якась зрадофільська дичина. Тепер вони почали писати ще й фейкові колонки від імені постійних авторів УП. Наприклад, від мого. Остання історія – це накидування на ТрО, підписане моїм ім’ям”, – йдеться в дописі Казаріна.

Він порадив читачам порівнювати реальний домен УП з доменом статті або новини, якщо вони різні – це ознака фейку.

До того ж, за словами журналіста, всі свої тексти він дублює у власних соцмережах.

На сайті “УП” повідомили, що виявили щонайменше 14 фейкових публікацій, у яких використано російські наративи. Автори фейкових новин відкрито посилаються на телеграм-канали, які, за даними СБУ, працюють на Росію. 

Головна редакторка УП Севгіль Мусаєва повідомила, що редакція публічно звернулася до Служби безпеки з проханням вжити відповідних заходів.

“Ми вважаємо, що це російське ІПСО, направлене на дискредитацію армії та підрив довіри до керівництва України – як військового, так і політичного”, – сказала вона.

Це вже не перший випадок підробки українських онлайн-видань на користь країни-агресора. Так, у березні 2023 року редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Ще раніше, у червні 2022 року, видання повідомляло, що зловмисники від імені редакції через соцмережі рекламували соцопитування, до якого редакція не має жодного стосунку. Тоді редакція звернулася до Нацполіції, СБУ та Мінцифри щодо ситуації.

Також відомо, що в лютому 2023 року зловмисники отримали контроль над 12 фейсбук-сторінками видання Ukraїner. Відновити доступ редакції вдалося лише за кілька днів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter